Pettsson & Findus: Tomtemaskinen

Sverige/Danmark/Pettson_affischTyskland 2005. Regi: Jørgen Lerdam, Anders Sørensen. Röster: Tord Peterson, Lukas Larsson. Mona Seilitz, Gunnar Uddén. Längd: 1:18.

I pressmaterialet till filmen, som gjorts på mindre än ett år, skryter man med att det är den ”med sannolikhet snabbast producerade klassiskt animerade filmen någonsin i Sverige” och att den ”känns som en film fullt i klass med andra animerade äventyr på bio.” Det förstnämnda är möjligen sant, men det andra påståendet är ett skarvande större än den värsta fiskarhistoria.

Tomtemaskinen är så uselt, opersonligt och trist tecknad och berättad att den är en skymf mot den stora barnpublik som har lärt sig älska Sven Nordqvists egensinniga böcker. Medan julkalenderversionen för ett drygt decennium sedan bevarade den kluriga humorn och de lite skrämmande mystiska, ibland rent av surrealistiska vändningarna i handlingen, så har filmversionen kavlat ut alla kantigheterna hos Nordqvist till en likformig, spänningslös och trist lagomsmet.

Det här är, kort sagt, det mest katastrofala övergreppet på svensk barnkultur sedan Svensk Filmindustris tidigare animerade snabbskräpproduktion av Pippi Långstrump.

© Michael Tapper, 2005. Sydsvenska Dagbladet 2005-11-25.