Herbie fulltankad

USA 2005. Herbie Fully Loaded. Regi: Angela Robinson. Skådespelare: Lindsay Lohan, Michael Keaton, Matt Dillon, Justin Long. Längd: 1:41. Betyg: 1.

Originalfilmen Gasen i botten, Herbie var klämkäck, menlöst snäll, urbota tråkig och visade hur definitivt ur takt med tiden Disney blivit år 1969. Bioaktuella Herbie fulltankad förtjänar i stort sett samma omdöme men har åtminstone en slapstickscen där filmens ende skådespelare värd namnet, Matt Dillon, går i några sekunders underhållande clinch med den levande bilen Herbie.

Själva storyn – om en ung kvinna som skippar tjänstemannakarriären för att med hjälp av Herbie satsa på NASCAR-racing – löper som efter ett klichéprogram där huvudpersonen helt förutsägbart råkar ut för små förtretligheter, har romantiska möten med en barndomsvän och slutligen bestämmer sig för att nu-ska-jag-jävlar-visa-dem (men utan svordomar förstås, det är ju Disney).

Den feministiska undertexten hade varit mjäkig redan vid tiden för originalets premiär, och hela upplägget är i grund och botten är feltänkt för sin målgrupp: barn under tio års ålder.

Bättre då att skippa hela det romantiska fyllnadsmaterialet till förmån för slapstick nonstop med turbodrift, låta huvudrollerna spelas av barnaktörer i målgruppsåldern och byta ut Herbie mot bilen Brum.

© Michael Tapper, 2005. Sydsvenska Dagbladet 2005-08-19.