Besatt

exorcism_of_emily_roseUSA 2005. The Exorcism of Emily Rose. Regi: Scott Derrickson. Skådespelare: Laura Linney, Tom Wilkinson, Jennifer Carpenter, Campbell Scott. Längd: 1:54.

Åklagaren: ”Jag protesterar.”
Domaren: ”Av vilken orsak?”
Åklagaren: ”Dumhet, till att börja med.”

När katoliken William Peter Blatty skrev Exorcisten var syftet att i sekulariseringens 1970-tal skrämma folk tillbaka till kyrkorna med en berättelse som påstås bygga på verkliga händelser. Det är uppenbarligen också syftet bakom Besatt, en bisarr blandning av rättegångsdrama och skräckfilm.

Här ska vi övertygas om att åtalade prästen fader Moore (Tom Wilkinson) inte vållat unga Emilys (Jennifer Carpenter) död genom att förhindra psykiatrisk vård för epilepsi med psykotiska inslag för att genomföra en misslyckad exorcism. Men inte nog med det. Genom den agnostiska advokaten Erin Bruner (Laura Linney) ska vi lära oss att vetenskapliga fakta bara en annan och egentligen sämre teori om världen än den kristna tron.

Parallellen till den den amerikanska kristna högerns försök att ersätta Darwins evolutionslära med en kvasivetenskaplig skapelseteori kallad Intelligent Design är slående. Och att man överhuvudtaget släpper in den slags kvacksalvarpropaganda i filmproduktionen är det enda skrämmande med Besatt.

För resultatet i övrigt så skrattretande uselt att effekten snarast blir den motsatta: Emily ter sig som ett solklart fall för psykiatrin, och när ett av försvarssidans expertvittnen hänvisar till den flumantropologiske fantasyförfattaren Carlos Casteneda som vetenskaplig källa vill jag resa mig och gapskrattande instämma i åklagarens protest.

© Michael Tapper, 2005. Sydsvenska Dagbladet 2005-12-04.