Veronica Guerin

USA/Storbritannienveronica_guerin/Irland 2003. Regi: Joel Schumacher. Skådespelare: Cate Blanchett, Gerard McSorely, Ciarán Hinds, Brenda Fricker. Längd: 1:38.

Syrliga brittiska kritiker har menat att producenten Jerry Bruckheimer med sina actionbombasmer döljer en långt mer komplex verklighet i sin verklighetsbaserade film. Det gäller såväl den irländska journalisten Veronica Guerins förvandling från skvallerkrönikör till socialt engagerad kriminalreporter som sanningen om de dublinska narkotikasyndikat hon konfronterar i filmen.

Nu är emellertid detta varken en dokumentärserie om knarkhandeln på Irland eller en biografi över Guerin, som snarast tycks snubbla in på baksidan av det irländska ekonomiska undret på 1990-talet. Det är en dramatiskt förtätad historia om en människas civilkurage i en nyliberal gangsterekonomi underblåst av en generöst blind lagstiftning och med korruption, enorma klassklyftor och galopperande knarkhandel som några av följderna.

Kanske är musikspåret väl larmande ibland, och några lättköpta melodramatiska inslag finns det förvisso. Ändå är filmen en kontrast till verkligt trivialiserande berättelser om irländska mysgangstrar som, senast i John Boormans Generalen, med gaeliskt gott humör super och knullar sig fram i tillvaron mellan bankrån av gammalt hederligt märke. Faktiskt så väjer nog regissör Schumacher lite väl snabbt för att visa våldets brutala konsekvenser och låter i stället blir övergreppen tränga sig obehagligt nära med hjälp av effektfull klippning.

Beundransvärt är också Cate Blanchetts gestaltning av en kantig, disträ, naiv och ytterst bristfällig yrkeskvinna som aldrig blir glamorös men ändå står ut som respektingivande i sitt envisa rättspatos. Bakom sig har hon dessutom en solid trupp irländska skådespelare som, förutom Colin Farrells gästspel, är tämligen okända för den stora biopubliken.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-10-03.