Turilas & Jäärä – Kärlek, jordgubbar & rock’n’roll

Finland/Sverige 2002. Turilas ja Jäärä. Rturilasegi, manus: Mariko Härkönen, Ismo Vartanen. Filmer: Ballerina, Hallonthriller, Labyrinten, Äppelskörd, Diskokungen, Den första snön.

I sex filmer om totalt cirka 35 minuter återknyter vi bekantskapen med de två skalbaggarna Turilas & Jäärä, som av någon anledning döpts om till Ture & Järi när de distribuerats på video i Sverige. Till skillnad från det andra radarparet i finländsk animation, nallarna Urpo & Turpo, gnabbas de här vännerna mest med ljud och åtbörder. Det är naturligtvis till stor fördel när man vänder sig till de minsta.

Liksom i den förra samlingsfilmen ligger styrkan här i de två vännernas utforskande av en välbekant värld som ter sig helt annorlunda i deras mikroperspektiv. Nya möjligheter men också svårigheter öppnar sig för den som bara är några centimeter lång, och det tilltalar de ofta insekts- och småkrypsintresserade förskolebarnen.

Det är lite stelt och ryckigt i rörelserna, och mer än en gång ser man fiskelinorna som ibland fästs i figurerna. Idémässigt kunde man ibland också väga ta några steg bort från sörgårdsidyllen för att ge mer dramatisk kraft åt angelägna ämnen som exempelvis rädslan för det främmande. Ska man konkurrera, vare sig det gäller på hemmaplan eller internationellt, så måste man bli bättre på bägge områdena.

Styrkan hos animatörerna Härkönen & Vartanen är deras klurighet i en finländskt kärnfull och ibland ironiskt drastisk berättartradition. Den ska man ta vara på och utveckla. Fortsättning följer förhoppningsvis.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-02-23.