National Security

USA/Storbritannien 2003. Regi: Dennisnational_security Dugan. Skådespelare: Martin Lawrence, Eric Roberts, Bill Duke. Längd: 1 tim. 28 min.

National Security är en film så segt utdragen, talanglöst skriven (av tv-serien Spin Citys Jay Scherick och David Ronn) och regisserad (av Dennis Dugan som gjorde Big Daddy) samt med två huvudpersoner så genomtrista och ointressanta att man som åskådare hellre håller på skurkarna. Varför den överhuvudtaget går upp på bio när den knappt ens håller måttet som en direktprodukt för videomarknaden eller som fyllnadsmaterial till kabel-tv är faktiskt en gåta.

Enbart den illa konstruerade handlingen om två väktare som ska sätta dit en liga som av outgrundliga orsaker smugglar en dyr metallegering borde ha diskvalificerat projektet redan på manusstadiet. Och för att dölja att det egentligen inte händer något väsentligt har man lagt på ett ständigt bullrande musikspår som ska ge en illusion av action. Det hjälper inte.

Stjärnan Martin Lawrence bevisar än en gång att han är en god utmanare till Adam Sandler och Chris Rock i den absoluta bottenligan för tidigare standup-komiker som envisas med amatörskådespeleri på Hollywoodbudget. Inte ens hans sporadiska, potentiellt utmanande referenser till Rodney King-fallets exponering av den inbyggda rasismen inom poliskåren och rättsväsendet i Los Angeles lyckas bli annat än pinsamt lama. Det är kanske det enda riktigt anmärkningsvärda med filmen och borde göra honom till en het kandidat för nästa års kalkonpris i skådespelarklassen.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-03-28.