Minou – kattflickan

Nederländerna 2001. Regi:minou_kattflickan Vincent Bal. Skådespelare: Carice Van Houten, Theo Massen, Pierre Bookma. Svenska röster: Gustaf Hammarsten, Sara Sommerfeld, Krister Henrikson. Längd: 1:32.

Katthonan Minou förvandlas till en ung kvinna och får mat och husrum hos blyge journalisten Tibbe mot att hon levererar nyheter från katternas djungeltelegraf i staden. Det låter som upptakten till en modern saga med rötter i folklore och klassiska fabler. Men av det traditionellt mörka och erotiskt lockande sagomotivet i gränslandet mellan djur och människa finns det inte ett spår av i den här tillrättalagt gulliga och banala barnfilmen. Det finns faktiskt överhuvudtaget ingen som helst intressant undertext under den kompakta ytligheten.

Minou – kattflickan fastnar genomgående i en olycklig kompromiss mellan gråtrist realism och sockersöt idealisering. Berättandet är fyrkantigt och övertydligt utan den minsta ansats till visuell fantasi det fantastiska temat till trots. Inte heller söker man någon dramatisk nerv i de oftast ansträngt konstruerade och fåniga förvecklingarna.

Kort sagt tycks det som om man brister i respekt för en barnpubliks självklara rätt till filmer med lika höga konstnärliga och intellektuella krav som filmer för vuxna. Lika sorgligt är hur tydligt filmen visar på upphovsmännens egna obefintliga kunskaper om en lång men i högsta grad levande berättartradition, alltifrån Aisopos till bröderna Grimm och dagens Harry Potter.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-09-19.