Midsommar

Danmark/Sverige 2003. Midsommer. Regi: Carsten midsommarMyllerup. Längd: 1:30.

Upptakten med unga Sofies (Lykke Sand Mikkelsen) till synes oförklarliga självmord under en studentexamensfest förespeglar ett djupborrande existentiellt ämnesval. Men filmen växlar därefter raskt över till något som mest liknar en gammaldags herrgårdsrysare i lågbudgeterad ungdomsversion när Sofies bror Christian (Kristian Leth) åker med sina vänner till några veckors sommarstugevistelse i svenska Hällefors. Där börjar han nämligen omgående se både spöken och de hotfulla skuggorna av en Per Oscarsson som i vanlig ordning spelar Per Oscarsson.

Den korta speltiden till trots tycks handlingen snigla sig fram mellan sporadiska men ytterst beskedliga spökeffekter och ett relationsdrama bland ungdomar så banaliserat och städat att det, undantaget några nakensscener, hade tett sig antikverat redan för femtio år sedan. Och det är inte utan att man undrar på vilken planet musikvideo- och tv-regissören Myllerup har spenderat sina tonår.

Långa stunder är det riktigt synd om skådespelarna, som hopplöst kämpar mot dialogernas plattityder och tvingas agera i en handling utan rim och reson i vare sig psykologi eller logik. Till detta ska man lägga en fantasilös och påtagligt amatörmässig bildregi vittnande om att upphovsmännen snarast borde söka sina karriärer någon annanstans.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-08-29.