Magdalenasystrarna

Storbritannien/Irland 2002. The Magdalene Sisters. magdalene_sistersRegi, manus Peter Mullan, inspirerad av Stephen Humphries dokumentär Sex in a Cold Climate (1998). Foto: Nigel Willoughby. Musik: Craig Armstrong. I rollerna I rollerna: Geraldine McEwan, Anne Marie Duff, Nora-Jane Noone, Dorothy Duffy.

Skådespelaren (Mitt namn är Joe) och regissören (Orphans) Peter Mullan berättar en angelägen historia i sin nya film: Tre unga kvinnor spärras in av sina föräldrar på Magdalenanunnornas kloster för att sona sina sexuella ”synder” (skönhet, våldtäkt, födsel av utomäktenskapligt barn) och tvingas till slavarbete i nunnornas lönsamma tvätteri. Men det hände inte 1800-kallt i Charles Dickens England eller Emil Zolas Frankrike utan i 1960-talets Irland. Verksamheten upphörde faktiskt först 1996.

Magdalenasystrarna formuleras skickligt till en anklagelseakt, inte bara mot kyrkan utan mot hela den flertusenåriga, patriarkala kulturen som sådan: sexualförtrycket, jantelagen, den sociala kontrollapparaten. Allt kommer till uttryck i en nästan helt ordlös, visuellt briljant orkestrerad inledning då en av flickorna våldtas av sin kusin under ett bröllop, berättar om det och finner till sin fasa att det är hon som hamnar på den anklagades bänk. Dånande folkmusik, ohörbara viskande läppar och menande blickar sammanfattar hela den tradition som i sin egen, perversa logik frambringat det koncentrationslägerliknande system vi senare bevittnar.

Och på samma sätt som i andra totalitära system deformeras alla inblandade. Medlöperi, angiveri, öppen mobbning, sexuella övergrepp, psykiskt och fysiskt våld blir vardag i denna till synes andligt helt renskrubbade, för att inte säga sterila, miljö. Skickligt kontrasterar Mullan det kristna kärleksbudskapet som rabblas i tid och otid med klostrets omänskliga tillämpning, tvätteriets fläckborttagning med nunnornas smutsiga pengabegär.

Konstnärligt helgjuten och med skådespelare som hudlöst och självutlämnande sammansmälter med sina rollkaraktärer är Magdalenasystrarna en oförglömlig filmupplevelse, och Peter Mullan är utan tvekan en av de mest lovande nya europeiska filmregissörerna idag.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-02-28.