I Spy

USA 2002. Rei_spygi: Betty Thomas. Manus: Marianne Whibberly, Cormack Whibberly, Jay Scherick, David Ronn efter rollgestalter skapade av Morton Fine & David Friedkin. Foto: Oliver Wood. Musik: Richard Gibbs. I rollerna: Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen, Malcolm McDowell.

Filmstaden i Malmö och Lund

Just när man trodde att mardrömmen var över så kommer ytterligare två James Bond-imiterande komedier i vår. Om några veckor är det dags för klantskallefarsen Johnny English, med Rowan Atkinson som intellektuellt lågpresterande superagent. Men redan den här veckan ligger IQ-mätaren nära nollpunkten i I Spy, ännu en i raden av nyinspelade tv-serier från 1960-talet med Bond som förebild.

Agentparodin lånar sig ofta till de mest ansträngda och fåniga intriger. Men den här – om en hämmad byfåne till spion (Owen Wilson) som får en egotrippad byfåne till boxningsstjärna (Eddie Murphy) som partner för att jaga rätt på ett stulet spionplan – torde vara svårslagen i bottenligan. Ett uselt manus, tomt på spänning och action men överfyllt av komiskt dödbakad dialog, samt en regi som satts på autopilot i Hollywoods mittfåra slår in den sista spiken i likkistan.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-02-14.