Turilas och Jäärä – sju äventyr i småkrypens land

Finland/Sverige 2001turilas
Regi: Mariko Härkönen, Ismo Virtanen. Animation: Heli Laine, Minna Lettojärvi. Foto: Tero Makkonen. Musik: Magnus Andersson.
Södran i Lund

För de som saknat Urpo & Turpo är det nya radarparet i finsk animation, skalbaggarna Turilas och Jäärä, en god tröst. I sju korta äventyr för de minsta blomstrar just den saktmodiga och lågmälda humor som blivit den finska komeditraditionens adelsmärke. Landskapet är en blandning av nordisk sommarnatur och sopstation. Gräsdjungler och klippformationer av småsten tycks översållade av leksaker och maskindelar som kommer till finurlig användning i berättelserna.

Styrkan i filmerna ligger framförallt i filmernas uppfinningsrikedom i berättandet av figurernas utforskande av för oss alldagliga ting som för filmens insekter är något okänt. Min egen favorit i avseendet är inslaget med en transistor som tas ut ur en trasig radioapparat och som förvandlar den insekt som håller i den till en radio- eller tv-mottagare eftersom de ju alla har antenner. Snart uppstår det förstås missämja kring vilken tv-kanal som ska visas på den namnlösa flugkompisens facettögon, men konflikten löses förstås i slutet.

Bristande tekniska kvaliteter i hantverket är den största svagheten. Animationen är ryckig och figurerna inte riktigt så utvecklade eller uttrycksfulla som krävs för att nå en större internationell publik. I ett avsnitt syns till och med fiskelinorna som håller huvudfigurerna. Det är slarvigt och ger ett amatörmässigt uttryck. Nu är emellertid upphovsmännen nya i facket, och det är bara att hoppas att själva animationsarbetet så småningom kan matcha berättelserna.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-02-24.