The One

USAone Regi: James Wong. Manus: James Wong, Glen Morgan. Foto: Robert McLachlan. Musik: Trevor Rabin.I rollerna: Jet Li, Carla Gugino, Delroy Lindo, Jason Statham.

Den här uppenbart Matrix-inspirerade actionfilmen utgår från den moderna fysikens teorier om parallella världar som uppstår i varje sekund av oändligt antal möjligheter. Tidigare har filmer som Sliding Doors och framförallt Tillbaka till framtiden-trilogin förmedlat det här hisnande perspektivet med betydligt bättre resultat.

I The One är berättelsen dock bara en förevändning för att att visa upp kampsportstjärnan Jet Li i så många upplagor som möjligt och, som spektakulärt huvudnummer genom datoranimationens försorg, i flera segt utdragna tvekamper med sig själv. Det blir snabbt både mekaniskt och trist, mer lämpat som interaktivt äventyr än som spelfilm.

Logik, karaktärspsykologi och berättarglädje är som bortblåsta. Handlingen är snarare ett irritationsmoment än en drivkraft i filmen. Misstanken ligger därför nära till hands att filmen egentligen är en förlängd reklamintroduktion av ett kommande spel.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-03-01.