Stuart Little 2

Regi: Rob Minkoff. Manus: Brustuart_little_twoce Joel Rubin. Foto: Steven Poster. Musik: Alan Silvestri. I rollerna: Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki. Svenska röster: Peter Jöback, Pernilla Wahlgren, Peter Harrysson, Samuel Haus.
Royal och Filmstaden i Malmö, Filmstaden i Lund

I den här uppföljaren till filmatiseringen av Elwyn Brooke Whites halvsekelgamla saga, som på svenska hette Knatten, dröjer man sig fortfarande kvar vid förlagans glättade dockskåpsvärld och viktorianska familjeidyll. Därför har multimiljonärsghettot kring Manhattans Central Park, här huvudpersonerna bor, mirakulöst förvandlats till en radhusmiljö lika ålderdomlig som de klämkäcka rollporträtten.

Här drömmer sagans mus Stuart, adopterad av helyllefamiljen Little, om att vara med om något spännande. Det är nog så begripligt när övriga familjmedlemmar ser ut och uppför sig som om de levde inuti i en tandkrämsreklam, något som även tycks vara regissörens konstnärliga ideal. Följaktligen blir all dramatik alltför tandlöst gullig och propert välarrangerad för att ge någon som helst spänning.

Stuart Little 2 är således filmen att rekommendera för alla som skulle vilja att livet var som i en möbelkatalog – ljust, ljuvt och framförallt välstädat. Andra, däribland jag själv, tänker nog snarare på ord som banal, tillrättalagd och likgiltig.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-10-20.