Snow dogs

USA 2002snow_dogs
Regi: Brian Levant. Manus: Michael Goldberg, Tommy Swerdlow, Philip Halprin, Mark Gibson, Jim Kouf. Foto: Thomas Ackerman. Musik: John Debney. I rollerna: Cuba Gooding Jr, James Coburn, Joanna Bacalso, Nichelle Nichols. Svenska röster: Daniel Wahlgren, Gunnar Ernblad, Kayode Shekoni, Gladys Del Pilar.

Cuba Gooding Jr är inte bara en överdängare till tandläkare från Miami i den här filmen; han blir en fantom på slädhundskörning i Alaska också. Och visst kan sådana här filmer om stadsbor i civilisationens utmarker vara ett tacksamt ämne för komedi. City Slickers och Priscilla – öknens drottning är exempel på det. Men då hade man en intressant skruvning på temat med den överciviliserade mannens längtan efter det vilda respektive drag show-bögar i nybyggarmarker.

I Snow Dogs finns inget motsvarande. Här verkar man tycka det är kul bara huvudpersonen drattar på ändan när han går på is eller blir utstirrad i sin illröda dunjacka på den lokala syltan. Och Cuba Gooding Jr understryker med våldsamt överspelad mimik. Eftersom man dubbat filmen med sällsynt oengagerade och platta svenska röster vänder man sig uppenbart till barn.

Men jag tvivlar på att någon av mina barn skulle dra på munnen. Gagsen är därtill för tama, filmens tempo för långsamt och intrigen alltför övertydligt utstakad. Det gör att filmen ser lika antikverad ut som den dåliga bakprojektionsteknik man använder sig av i ett dramatiskt inslag.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-10-25.