Smådeckarna

SverigeSmådeckarna (2002) Filmografinr 2002/07
Regi, manus: Patrik Forsberg. Foto: Aril Wretblad. I rollerna: Matilda Callenbo, Hannah Callenbo, Anna Barck Lotta Karlge.

Smådeckarna utger sig för att vara en spännande thriller om två flickors katt-och-råttalek med några slemma skurkar. Men tyvärr har det blivit en urtrist svensk praktkalkon som borde tjäna som skräckexempel på hur en film inte ska se ut.

Allt i den här företagssponsrade produktionen – regi, manus, foto, skådespelare och så vidare – är präglat av sämsta sortens reklamestetik: Miljöskildringen är glättad som i en varukatalog. De söndagsskoleaktigt amatörmässiga skådespelarnas kroppsspråk är tillgjort poserande. Replikerna framsägs fyrkantigt och med övertydligt informationsinnehåll som gärna upprepas fem gånger för ofta. Och dessutom finns det varken fantasi, logik eller ens rimlighet i händelseförloppet.

Av filmens 80 minuter kunde man lätt klippa bort 60 utan att förlora något väsentligt. Frågan är bara om ens de återstående 10 är uthärdliga. Ovanpå alltihopa är filmen det kanske mest obscena och klumpiga exempel på produktplacering för filmens sponsorer som någonsin gjorts i svenskt långfilmssammanhang. Den enda rekommendationen jag kan ge alla inblandade är: Syssla med något annat istället.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-03-10.