Not Another Teen Movie

USAnot_another_teen_movie
Regi: Joel Gallen. Manus: Michael G. Bender, Adam Jay Epstein, Andrew Jacobsen, Phil Beauman, Buddy Johnson. Foto: Reynaldo Villalobos. Musik: Richard Gibbs. I rollerna: Chyler Lee, Chris Evans, Jamie Pressly, Mia Kirshner.
Filmstaden i Malmö och Lund

I ett av få roliga ögonblick i denna serie roliga timmen-sketcher om de senaste 20 årens high scool-filmer stiger den Doris Day-liknande Sandy Sue in som en gengångare från det präktiga 1950-talet för att försöka bli hejarklacksledare. Eftersom hon lider lika svårt av Tourettes syndrom som Linda Blairs Regan i Exorcisten brister hon emellertid under inprovningen ut i en svavelosande svada av svordomar och könsord. Tyvärr insåg ingen av filmens fem (!!!!!) manusförfattare att man här hittade den perfekta metaforen för genren.

För trots alla förmodat vågade inslag om knark och sex eller politiskt inkorrekta skämt om allt från etniska minoriteter till handikappade under senare år, så utmynnar majoriteten av high school-filmer i en traditionell, konservativ och pryd sensmoral. I allt väsentligt är detta en harmlös, låtsasrebellisk genre som ser exakt likadan ut nu som under tidigare glansdagar på 1930- och 1950-talen.

Men här har man uppenbarligen inte velat anstränga sig för att göra komedi i verklig mening, det vill säga att punktera dessa värderingar, utan bara genomföra en slapp likplundring. Och till råga på allt väljer man de kanske mest självironiskt genomsyrade filmerna som producerats under senare år. Därför blir den så kallade komedin i Not Another Teen Movie ungefär lika underhållande som när någon upprepar poängen i en vits, själv skrattar åt skämtet och sedan slutgiltigt dödar all humor genom att säga: ”Fattar du?”

En mer bitande satir hade varit att vända kameran mot de upphovsmakare som sannolikt ägnat mer än ett år åt att planera och genomföra den här filmen utan att få ett enda riktigt intelligent infall under arbetets gång. Fast det hade nog snarare blivit en skräckfilm.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-03-08.