Ice Age

USAice_age
Regi: Carlos Saldanha, Chris Wedge. Manus: Michael Berg, Michael J Wilson, Peter Ackerman. Musik: David Newman, Justin Skomarovsky. Röster i originalversionen: Ray Romano, John Leguizamo, Dennis Leary, Goran Visnjic. Svenska röster: Björn Granath, Loa Falkman, Robert Gustafsson, Allan Svensson.
Filmstaden i Malmö och Lund

Tecknade långfilmen Ice Age är Fox försök att med hjälp av datoranimationsstudion Blue Sky ta upp konkurrensen med Disney/Pixar (MONSTERS INC.) och DreamWorks/Pacific Data Images (SHREK) om en lukrativ och snabbt växande marknad. Kvalitetsmässigt tar dock resultatet jumbopriset för den kantiga och plastiga teckningsstilen i en genre som vinnlägger sig om detaljrealism även hos sina mest fantastiska skapelser.

Som vanligt märks de tekniska bristerna mest i människoteckningen, som visar oss en samling extremt lågpannade, grovhuggna typer. Och det i en värld för 20 000 år sedan där våra förfäder, Cro-Magnon-släktet, dominerande över de snabbt borttynade spillrorna av neanderthalare.

Själva berättelsen är en variation på Disneys DINOSAURIERen samling istidsdjur – en mammut, ett trögdjur och en sabeltandad tiger – som ska försöka hålla ihop under vandringen söderut samtidigt som de ska föra ett borttappat spädbarn i säkerhet till en grupp människor. Orsaken till denna filantropi är inte så lite förbryllande eftersom människorna jagar de inblandade djuren.

Men filmen lånar sig knappast till djupare tankar. Den satsar istället på att vinna publiken genom lättviktig vitsighet, inställsam gullighet och stora doser sentimentalitet. Det blir en småtråkig, förutsägbar mix som mest påminner om Disneys svagare stunder.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-03-15.