Eight Legged Freaks

USA/Australien 2002eight_legged_freaks
Regi: Ellory Elkayem. Manus: Jesse Alexander, Ellory Elkayem. Foto: John S. Bartley. Musik: John Ottman. I rollerna: David Arquette, Kari Wuhrer, Scott Terra, Scarlett Johansson.
Filmstaden i Malmö och Lund

Den här lättsamma, actionbetonade skräckkomedin av nyzeeländaren Ellory Elkayem har inga andra ambitioner än att med hjälp av ett batteri filmiska referenser – bland annat till Världsrymden anfaller, Tarantula! och Spindlarna – underhålla för stunden. Det mest uppseendeväckande med den är förmodligen att arbetstiteln Arac Attack ändrades strax innan premiären av rädsla för sammanblandning med ett eventuellt angrepp på Saddam Hussein (!). I övrigt finns det, till skillnad från de ovan nämnda monsterfilmer från 1950-talet man anspelar på, ingen intressant politisk undertext.
I stället inordnar man sig i den självmedvetna tradition, från bland annat Scream-trilogin, där rollgestalterna själva kommenterar det faktum att de spelar med i en film fylld av genreklichéer. Men tempot är ojämnt, longörerna åtskilliga, rollgestalterna profillösa och filmen saknar någon som helst originell skruvning i intrigen. Därför platsar den knappast bredvid andra skräpiga men intelligentare monsterfilmer, som Hotet från underjorden, Anaconda, Mimic, Lake Placid eller varför inte Drakarnas rike.

© Michael Tapper, 2002. Sydsvenska Dagbladet 2002-09-13.