Valentine

USA 2001, Regi: Jamie Blvalentineanks. Manus: Donna Powers, Wayne Powers, Gretchen J Berg, Aaron Barbaris efter en roman av Tom Savage. Foto: Rick Bota. Musik: Don Davis. I rollerna: Denise Richards, David Boreanaz, Madey Shelton, Jessica Capshaw.
Filmstaden i Malmö & Lund

Jag minns My Bloody Valentine (1981), en av de otaliga slasherimi­tationerna av Alla helgons blodiga natt (1978). Den var inte särskilt originell och byggde på ganska korkade premisser om en gruv­olycka, som många år senare ledde till att flera i. gruvsamhället fick hjärtan – inte i choklad utan blodi­ga och färskt urtagna ur människor – i present inför Alla hjärtans dag.

Ändå fanns det i filmen en intressant skildring av småstadens jantemen­talitet och underliggande konflikter samt en hyfsad skräckfilmsstäm­ning som gjorde den uthärdlig. Inga sådana förmildrande om­ständigheter finns i fallet med den mekaniskt iscensatta och fullstän­digt klichégenomsyrade Valentine, som – hör och häpna – har fyra manusförfattare och dessutom bygger på en ro­man!

Jag kunde ha svurit på att den byggde på väggklotter från filmbo­lagets toalett.

Möjligen år det enda som utmärker filmens långsökta, ologiska och ospännande intrig, om fyra unga kvinnor som vid tiden för Al­la hjärtans dag förföljs av en häm­nare från det förflutna, att så gott som alla framställs som osympatis­ka kräk.

Meningen är kanske att ytterli­gare sänka det moraliska motstån­det hos åskådaren så att vi till slut hejar på mordgalningen.

Det enda jag lite i förbigående önskade medan jag sneglade på klockan var dock att psykopaten skulle fortsätta sin framfart förbi kameran för att istället attackera de ansvariga för den här smörjan.

© Michael Tapper, 2001. Sydsvenska Dagbladet 2001-05-11.