The Kid

USA 2000. Disneys The Kid. Regi: Jon Turteltaub. Manus: Audrey Wellthe_kids. Foto: Peter Menzie. Musik: Marc Shaiman. I rollerna: Bruce Willis, Spencer Brestlin, Emily Mortimer, Lily Tomlin.
Filmstaden i Malmö och Lund

Trots titeln och ålders­gränsen sju år är The Kid ingen barnfilm. De barn som satt i salongen på premiärvisningen demonstre­rade hörbart att de hade tråkigt. Målgruppen är nog snarast fyrtioårskrisande män i karriären, men jag tvivlar på att de kommer att infinna sig i biosalongerna.

Filmen kan bäst definieras som en korsning mellan en psykoterapeutisk variation på Big (1988) men med en vuxen man som tar tillba­ka pojken i sig, och Frank Capras existentiella klassi­ker Livet är underbart (1946).

I The Kid avbryts en arrogant, cynisk och känslo­kall karriärists (Bruce Wil­lis) hetsiga arbetsliv en dag av en åttaårig pojke (Spen­cer Brestlin), som bara dyker upp i hans av säkerhetssys­tem isolerade lyxhem. Pojken visar sig vara han själv som fetlagd, osäker och mobbad åttaåring.

Man skulle kunna tro att pojken skulle avundas sitt vuxna jags materiella fram­gång, kolesterolbefriade gymkropp och psykologis­ka pansar mot omvärlden. Istället blir det fyrtioåring­en som, likt huvudpersonen i Capras film, tvingas kon­fronteras med sitt förflutna, sina vägval i livet bara för att därefter omvärdera sin definition på framgång och ett lyckat liv.

Intressant nog upprepas detta existentiella scenario även i den kommande Fa­mily Man, med Nicolas Ca­ge i huvudrollen. Men den inledande kritiken av en omänsklig samhällsstruk­tur, där hänsynslös rov­djursmentalitet belönas och känslomässighet be­traktas som svaghet, förlo­rar snabbt sin sociala och politiska laddning i The Kid.

Återstår en antikverad, kva­sipsykologiserande och sentimental terapiresa, där vikten av att fälla tårar och skaffa familj och hund är nyckeln till äkta lycka. Pas­sande naturligtvis för en är­kekonservativ republikan som stjärnan Willis. Desto mer svårsmält för oss andra.

© Michael Tapper, 2001. Sydsvenska Dagbladet 2001-01-28.