Red Planet

USA 2001. Regi: Antony Hoffman. Mred_planetanus: Jonathan Lemkin, Channing Gibson. Foto: Peter Suschitzky. Musik: Graeme Revell. I rollerna: Val Kilmer, Carrie-Ann Moss, Torn Sizemore, Terence Stamp.
Filmstaden i Malmö och Lund

Långfilmsdebuteran­de reklammakaren An­tony Hoffman har fått en rad starka kort på han­den för att kunna göra ett spännande action-drama av Red Planet. Till att börja med kret­sar handlingen kring en expedition med destina­tion Mars. Där ska de omskapa planeten till mänsklighetens nya hem eftersom Jorden lig­ger i dödsryckningar av all global miljöförstörel­se.

Det finns alltså ett både angeläget och sanno­likt framtidsscenario som vi alla är medvetna om. Till det ska läggas rymden och den främmande planeten som scenplats. De filmiska kvaliteterna är uppenba­ra, inte minst i rollgestal­ternas möte med de för människan outforskade och fientliga livsmiljöer.

Som grädde på moset har han fått tillgång till specialeffektresurser av yppersta klass och en rad utmärkta skå­despelare i rollistan. Ändå lyckas han göra en av de tråkigaste filmer jag har sedan… ja, faktiskt sedan förra årets science fiction-tristess: Mission to Mars. Och då ska man komma ihåg att undertecknad är en sf-älskare av stora mått.

Vad hjälper väl storslagna miljöer och duktiga aktörer när regissören inte verkar ha någon som helst begåvning för bildberättande, och när manusförfattarna har skrivit en berättelse och en dialog som är så hjärt­skärande tråkig och ba­nal att man undrar om de lyft manussidorna direkt ur en TV-såpa?

Handlingen är dessut­om ett illa maskerat hop­kok på just Mission to Mars, kryddat med Terminator (en mör­darrobot följer med ex­peditionen) och Star­ship Troopers (mördarinsekter på Mars). Slutligen fungerar inte filmen ens på den mest grundläggande nivån som actionfilm. Därtill är den alltför slapp i tem­pot och innehåller inga intressanta komplikationer.

Sällan har jag varit på en film där varje möj­lighet till spänningsska­pande inslag så fatalt har slarvas bort som den här. Resan Lund-Malmö tur och retur till pressvisningen var mer spännande.

© Michael Tapper, 2001. Sydsvenska Dagbladet 2001-03-02.