Tigers film

tigger_movieUSA 2000. The Tigger Movie. Animation. Regi, manus: Jun Falkenstein efter A.A. Milnes be­rättelser. Musik: Harry Gregson-­Williams. Svenska röster: Tho­mas Hellberg, Guy De La Berg, Kalle Lundberg.

Filmstaden, Malmö och Lund Biopalatset, Malmö

Nalle Puh-älskare känner förmodligen omgående att det är något grundläggande fel med den här filmen. Först låter Dis­ney-tecknarna Tiger bo i ett träd och söka efter ett (bok­stavligt) släktträd trots att upphovsmannen A.A. Milne ef­tertryckligen poängterar att tigrar inte kan klättra i träd. Men vad värre är man har gjort den ständigt svansstud­sande katten ostudsig.

I böckerna är Tiger en käns­lomässig ångvält, en Sickan Carlsson i tigerdräkt som med hopp, saltomortaler och käcka tillrop möter livets alla svårigheter. Här inlemmas han emellertid snabbt i en trist Dis­ney-tradition av gråtmild sen­timentalitet. Och det är med stigande förvåning och besvikelse jag ser en tårögd Tiger med slokande svans lomma omkring håglöst suktande ef­ter en påhittad tigersläkt.

Såväl karaktäriseringen av Tiger som den konstnärliga ut­slätningen av illustratören E.H. Shepards teckningsstil är ett övergrepp på förlagan fullt jämförbart med Svensk Film­ industris animerade våldförel­se på Astrid Lindgrens Pippi Långstrump.

Lägg till en samling lättför­glömliga, för att inte säga urtrista, sångnummer och en långsökt och seg berättelse som kliniskt befriats från Mil­nes underfundigt filosofiska humor. Resultatet blir en film lika svåruthärdlig för alla ål­dersgrupper.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-09-02.