Mission to Mars

mission_to_marsUSA 2000. Regi: Brian De Palma Manus: Jim Thomas, John Tho­mas, Graham Yost. Foto: Stephen H. Burum. Musik: Ennio Morricone. I rollerna: Gary Sini­se, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen.

Royal i Malmö, Filmstaden i Lund

Brian De Pal­mas virtuosa bildberättan­de och hisnande vackra scenerier i rymden och på Mars förmår inte väcka liv i den här sömngångarakti­ga produktionen. Manuset är ett idéfattigt hopkok på Apollo 13 (1995), Kontakt (Contact, 1997), Star Trek, Arkiv X och inte minst science fiction-klassikern ÅR 2001 – ETT RYMDÄVENTYR. Rollfigurerna och dialogen ver­kar vara utformade av någ­ra patriotiskt flaggviftande pojkscouter med hjälp av en manual från en usel såpa.

Nästan varje laddad replik, känslomässig scen och dramaturgisk vänd­ning ger åskådaren en déja vu-känsla. Vi har alla sett det förut. Och vi har sett det för många gånger. Person­galleriet utgörs av så utslä­tade karaktärer att de lika gärna kunde konstruerats tillsammans med de övriga datoranimerade effekter­na.

För alla älskare av science fiction är det särskilt tra­giskt. Expeditioner till Mars med sikte på framtida kolo­nisering är faktiskt under planering och kommer för­modligen att genomföras i en snar framtid, något som borde locka till mer ambitiö­sa filmskildringar. Dessut­om finns det så mycket in­telligent och fantasieggande science fiction-litteratur som ännu inte filmatiserats och som med dagens teknik för första gången i historien kan förverkligas på filmdu­ken. Istället får vi den här vykortsvackra men fantasi­lösa och stendöda tillställ­ningen.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-04-14.