Final Destination

final_destination_ver1USA 2000. Regi: James Wong. Manus: Glen Morgan, James Wong, Jeff­rey Reddick. Foto: Robert MacLa­chlan. Musik: Shirley Walker. I rol­lerna: Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith, Kristen Locke.

Filmstaden i Malmö och Lund

I den ameri­kanska skräck­filmens slash­ervåg sedan drygt tjugo år tillbaka, från Alla helgons blodiga natt till årets imitationer och avläggare till Scream, är döden ett namnlöst, godtyck­ligt drabbande monster. Pas­sande för en värld där vi helt har alienerats från döden. I Final Destination, ännu en tonårsrysare med en uppsätt­ning lättförgängliga tv-skådi­sar som slaktfår till avrätt­ning, tar döden inte omvägen genom någon zombieartad seriemördare utan gör jobbet själv. Först spränger döden ett flygplan med massor av folk och sedan trakasserar döden några som av en slump över­levt på grund av att en av dem fått en föraning om händelsen.

Här finns det inte tid för några andliga övningar om dödens mysterier. Det finns in­te ens något utrymme för schackspel. Nej, här är döden enbart ond, korkad och svag för överraskningseffekter un­der slutscenen- helt enligt det förutsägbara standardproto­kollet för tonårsrysare. Men det enda verkligt rysansvärda med filmen är upphovsmän­nens monumentala fantasilös­het och deras oskickliga hant­verk som inte ens förmår in­gjuta ett minimum av spän­ning i mordscenerna.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-04-28.