Den galna professorn 2 – Klumps

nutty_professor_2USA 2000. The Nutty Professor II – The Klumps. Regi: Peter Segal. Manus: Steve Oedekerk, Barsy W. Blaustein, David Sheffi­eld. Foto: Dean Semler. Musik: David Newman. I rollerna: Ed­die Murphy, Janet Jackson, De­an Richmond, Jamal Mixon.

Biopalatset i Malmö, Sandrew i Lund

Inte ett uns av Jerry Lewis filmförlaga från 1963, på svenska enfal­digt omdöpt till Dr Jäkel och Mr. Hyde, finns kvar i den här produktionen.

Jag tvekar att kalla den en film eftersom berättelsen nästan saknas; själva hand­lingen utgör bara en försum­bar förevändning för Eddie Murphys sedvanliga orgier i självförhärligande.

Han har formellt sett varken skrivit eller regisserat, men det är tämligen oväsent­ligt. Inte en sekund film före­faller ha spelats in utan någon av hans sex rollgestalter står i fokus. Som titeln meddelar handlar det således här inte enbart om varmluftsballongformade Sherman Klump utan om hela hans övergödda familj – en samling trista ste­reotypbilder av svarta som om den hade gjorts av en vit ome­delbart skulle ha stämplats som rasistisk.

Den översexuella mormo­dern, hönsmamman med hönshjärnan, den impotente förloraren till pappa etcetera är alla mer irriterande än ro­ande i sin fårskallighet. Möjligen kan forskare på universitetet häpet brista ut i skratt över filmens klumpiga skildring av den akademiska världen.

Det allra tråkigaste med de senaste femton årens Eddie Murphy-filmer är egentligen inte att de är så dåliga utan vetskapen om att Murphy fak­tiskt har en genuin ko­misk talang, en talang som han åtminstone på film gjort allt för att ödelägga.

Istället för att anlita konst­närligt begåvade regissörer och manusförfattare som kan ge honom några utmaningar omger han sig påfallande konsekvent med slätstrukna förmågor.

Resultatet blir därefter en samling lättviktiga och, som här, direkt usla filmer som för­passat Eddie Murphy från att vara en centralfigur inom amerikansk komedi till ett namn som på sin höjd förtjä­nar att nämnas i förbifarten.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-10-27.