Blue Streak

blue_streakUSA 1999. Re­gi: Les Mayfield. Manus: Michael Berry, John Blumenthal, Steve Carpenter. Foto: David Eggby. Musik: Edward Shearmur. I rol­lerna: Martin Lawrence, Luke Wilson, Peter Greene, William Forsythe.

Filmstaden i Malmö och Lund

Ståupp- och filmkomikern Martin Law­rence har bland annat arbetat med Eddie Murphy, och Blue Streak är oroväckande lik Murphys självgoda egomasturbationer.

Här är allt arrangerat för att glorifiera Lawrences humor, kvicktänkthet och machoposeringar, det vill sä­ga rätten till hjältestatus. Med tröttsam förutsägbar­het drar således Lawrences rollgestalt det längsta strå­et filmen igenom.

Den bisarrt osannolika in­trigen om en inbrottstjuv (Lawrence) som lyckas utge för att vara kriminalare för att kunna luska upp en gömd diamant på en polis­station är egentligen bara en tunn konstruktion på vilken man hängt en serie osam­manhängande komediepiso­der.

Men det blir inte för en se­kund särskilt roligt eller spännande, bara obegåvat. Filmens rättmätiga plats borde snarare vara som ut­fyllnad i någon av tv:s kabel­kanaler.

En biobiljett är den inte värd.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-01-21.