Blair Witch 2

book_of_shadows_blair_witch_twoUSA 2000. Book of Shadows: Blair Witch 2. Regi: Joe Berlinger. Manus: Dick Beebe, Joe Berlinger. Foto: Nancy Streber. Musik: Carter Burwell. I rollerna: Kim Director, Jeffrey Donovan, Erica Leerhsen, Tristen Skyler.

Filmstaden i Malmö och Lund.

Efter ett år av parodier och plagiat – The Bogus Film Pro­ject, Det okända, inslag i Scary Movie med flera – kommer nu den oundvikliga uppfölja­ren: Blair Witch 2. Det är fortfarande en independentproduktion men med betydligt högre budget, professionella skådespelare och filmteam samt en konventionellt dra­matiserad utformning.

Med dokumentärfilmaren Joe Berlinger som regissör och Dick Beebe (Ondskans hus) som manusförfattare är det väl tänkt att göra en konstnärligt uppgraderad balans mellan originalfilmens pseudoimpro­viserade filmfoto och klassis­ka skräckfilmstema om en an­siktslös ondska som lurar i mörkret. Och på ljudspåret har man blandat bröderna Coens favoritkompositör Carter Burwell med goth-rockaren Marilyn Manson i ett försök att tillfredsställa den breda, heterogena publik som flockades till Blair Witch-­originalet.

Ingendera av ambitionerna lyckas i denna sällsynt sega och poänglösa berättelse om ett gäng Blair Witch-entusi­aster som förgör sig själva och varandra när de blir offer för ondskefulla makter ute i sko­gen. Efter en kort prolog där man anknyter till den första filmen förflyttas vi snabbt till turistguidens hem och fabrik för Blair Witch-prylar – be­händigt nog i en spöklik, över­given fabrik ute i samma skog.

Där kokar man soppa på sömniga klichéer från Agatha Christies pusseldeckare (vem i sällskapet är häxan?), skräckromantiska spökslottsberättelser och ett otal tonårsslaktfilmer á la Fredagen den 13:e och Scream. Och fastän skådespelarna är hyfsade blir deras rollfigurer så grun­da och ointressanta att man mest sitter och förbluffas över hur de stod ut att arbeta 44 da­gar med det här kreativitetsbefriade skräpet.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-12-10.