Berättelsen om oss

story_of_usUSA 2000. The Story of Us. Regi: Rob Reiner. Manus: Alan Zweibel & Jessie Nelson. Foto: Michael Chapman. Musik: Eric Clapton & Marc Shai­man. 1 rollerna: Michelle Pfeiffer, Bruce Willis, Tim Matheson, Rob Reiner.

Biopalatset i Malmö; Sandrew i Lund

Rob Reiner gör nog bäst i att hålla sig till lät­tare komedier, en genre där han skördat framgångar med bland annat This Is Spinal Tap och När Harry mötte Sally. Här försöker han sig på ett mer allvarsamt anslag, en kombination av sistnämnda film och Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap i ge­staltningen en helyllepräktig medelklassfamilj som står in­för skilsmässa och söndring. De så kallade livsinsikterna har dock silats genom vecko­tidningarnas hjärtespalter och Woody Alfens vitsiga psyko­dramer – i sistnämnda fall dock med gifttänderna ut­dragna Därtill är det slappt och bitvis påträngande tradigt berättat.

Främst hämmas filmen av att de två huvudpersonerna, ­spelade av Michelle Pfeiffer och Bruce Willis, enbart defi­nieras som företrädare för si­na respektive kön och inte tecknas som individer. Köns­stereotyperna är till råga på allt så traditionella att man känner sig förflyttad till en sämre version av 1930-talets många omgifteskomedier om det inte vore för alla ”fuck” som stoppats in här och var för att ge sken av att filmen för­medlar något vågat.

Iscensättningen och roll­tolkningarna skriker av förkonstling, vilket särskilt un­derstryks av de ständigt åter­kommande monologernas pretentioner på rättframt san­ningssägande. All den smärta och vrede som eventuellt skul­le kunna kännas drabbande dränks snabbt i en jolmigt in­ställsam gullighet, och snart går handlingen som på räls fram mot en final så lättköpt att man storknar i biofåtöljen. Särskilt Michelle Pfeiffer når här en bottennotering som skådespelerska, Bruce Willis klarar sig något bättre, men det säger inte så mycket när det gäller en film som i psyko­logisk komplexitet knappast kommer upp till nivån på ett avsnitt i Dallas.

© Michael Tapper, 2000. Sydsvenska Dagbladet 2000-05-27.