Big Daddy

big_daddyUSA 1999. Regi: Dennis Dugan. Manus: Steve Franks, Tim Herlihy & Adam Sandler. Foto: Theo Van de Sande. Musik: Teddy Castelucci. I rollerna Adam Sandler, Joey Lau­ren Adams, Jon Stewart, Cole Sprouse, Nian Sprouse, Josh Mostel.

Filmstaden i Malmö och Filmstaden i Lund

I sin uppföljare till WATERBOY har stjärnan/manusförfattaren Adam Sandler tagit stommen till intrigen i den tjeckiske regissö­ren Jan Sveraks Oscarvinnan­de Kolya (1996). Det handlar alltså om en man som motvilligt och av en slump får ta hand om en liten pojke. Men eftersom huvud­personen, naturligtvis spelad av Sandler, är nästan lika in­fantil som sin femårige skyddsling får filmen också en anstrykning av filmen Big (1988). Det låter kanske som ett succérecept, men Big Daddy har varken någon inkän­nande psykologi som Kolya eller komisk uppfinningsrike­dom och snärtig dialog som Big.

Handlingen lunkar på i ett enerverande slappt tempo, och dialogen är lika banal som en kommunalgrå tapet. Den är dock inte en lika katastrofal bottennotering som Water­boy, eftersom jag under den här fil­men kan räkna till hela fyra tillfällen då jag drar lite lätt på munnen. Filmen lyfter dock aldrig från den loja och ta­langlösa hållning som också utmärker huvudpersonen.

Skådespelarprestationerna är på en genomsnittlig tv-så­pas nivå, och det är egentligen som ett pilotavsnitt till en så­dan som den passar bäst. Att sälja biljetter till den här småtrista, obegåvade tillställning­en är närmast att betrakta som stöld.

© Michael Tapper, 1999. Sydsvenska Dagbladet 1999-11-19.