Seriemördarfall eller hatbrott?

Debatten kring utredningen av morden på minst 28 afrikanamerikanska barn och ungdomar i Atlanta 1979–81 är har rasat i 40 år. Böcker, raplåtar, serieromaner, poddsändningar, texter av författare som James Baldwin och Martin Amis och flera tv-serier och dokumentärer har producerats om fallen.

Så sent som förra året fick dokumentärserien The Atlanta Child Murders premiär. Samtidigt var morden ett inslag i andra säsongen av tv-serien MINDHUNTER. Den nya dokumentärserien Atlanta’s Missing and Murdered: The Lost Children på HBO Nordic av kollektivet Show of Force lär knappast bli sista ordet.

I centrum för kontroverserna står Wayne Williams, den då 23-årige svarte frilansfotografen för lokal-tv som fälldes för morden på två 20-åriga män och tillskrevs morden på ytterligare 22 offer, mestadels minderåriga pojkar. Han arresterades klockan tre på natten på en bro där FBI och polisen misstänkte att flera lik dumpats i Chattahoochee-floden. Som alibi uppgav Williams att han stämt träff flera timmar senare med en kvinna som bodde i närheten. Hon har aldrig hittats.

Redan under åtalet ifrågasatte föräldrar till mordoffren men också journalister och rättsexperter den tekniska bevisningen och att utredningen buntade ihop en rad fall som inte passade profilen för en seriemördare. Kanske hörde flera av morden inte ihop, vilket innebar att man aldrig utredde möjligheten av flera förövare. Några av fallen var kanske inte ens mord utan drunkningar och andra olyckor.

År 2006 pekade en före detta FBI-infiltratör i Ku Klux Klan ut fyra högt uppsatta bröder i klanen som potentiella gärningsmän. Med dold mikrofon hade han vid tiden för morden spelat in hur en av dem erkände ett mord och skröt om att begå flera andra. Hans vittnesmål användes i en resningsprocess för Williams, men när en lokal FBI-chef kallades in avslöjade denne att avlyssningsbanden hade förstörts.

Atlanta’s Missing and Murdered gjordes eftersom nuvarande borgmästaren Keisha Lance Bottoms för ett år sedan beordrade en granskning av samtliga mordfall och en ny prövning med modern rättsteknik av bevisningen i fallen. Motivet var att försöka gå till botten med alla rykten, särskilt i ljuset av att en visselblåsare på FBI:s rättstekniska laboratorium avslöjat decennier av misskötsel och bristfällig utrustning.

Den nästan fem timmar långa dokumentärserien handlar emellertid inte bara om själva morden utan också om Atlantas moderna historia. Under inbördeskriget var stan Konfederationens huvudstad, och i snart 150 år efteråt har Ku Klux Klan haft ett starkt fäste här. Men det var också från Atlanta Martin Luther King ledde medborgarrättsrörelsen, och när morden inträffade hade stan både en svart borgmästare och svart polischef.

Till seriens förtjänster hör att den släpper fram alla röster och bevis i målet, inklusive de som hävdar konspirationsteorin att domen mot Williams var riggad för att undvika raskravaller. Intressant nog följer meningsskiljaktigheterna inte något mönster, varken när det gäller hudfärg, yrke eller social position. En sak är dock säker: mordutredningen var ett hastverk som gjort för ett bittert efterspel.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-04-07.

Atlanta’s Missing and Murdered: The Lost Children
Dokumentärserie i fem avsnitt på HBO Nordic. USA 2020. Skapad av: Show of Force (Sam Pollard, Maro Chermayeff, Jeff Dupre, Joshua Bennett). Med: familjemedlemmar till offren, kriminalare i Atlanta-polisen, FBI-agenter, åklagare i fallet, historiker, aktivister, politiker. Längd: 0.55–1.00/avsnitt. Premiär: 2020-04-06.