Satan i flygande tefat mot nya dimensioner

”He’s got the whole world in his hands.” Nina Simones låt i trailern till 30 Coins säsong 2 får en ny innebörd när våra hjältar – levande som döda – tar upp kampen mot en jordisk Satan i form av den amerikanske megamiljardären Christian Barbrow (Paul Giamatti på lustondskefullt lekhumör).

Álex de la Iglesia och trogne manusmedförfattaren Jorge Guerricaechevarría hedrar det klassiska uppföljarreceptet för skräckproduktioner: blodigare, hemskare, groteskare. Och lägger till: mer blasfemisk.

I uppföljarserien har de magiska judaspengarna, som ger ägaren makt över såväl människor som naturlagar, åter spridits för vinden. Med dem och trollformler ur ”den galne arabens svarta bok” – så kraftfulla att de måste läsas via speglar för att inte döda läsaren – tänker Barbrow utplåna vår döende planet. Själv ska han och några snorrika kompisar sätta sig i säkerhet i en annan dimension.

Scenariot tycks inspirerat av ekonomiprofessor Douglar Rushkoffs bok Survival of the Richest. Den avslöjar de superrikas överlevnadsplan inför civilisationens och ekologins stundande kollaps. Inte med övernaturliga medel men lika cynisk.

Mänsklighetens räddning i andra säsongen är, som tidigare, byborna från Pedraza, under ledning av borgmästaren Paco (Miguel Ángel Silvestre) och hans nya kärlek Elena (Megan Montaner). De får oväntad hjälp från de två döda antagonisterna, prästen Vergara (Eduard Fernández) och kardinal Santoro (Manolo Solo), som försonas i Helvetet innan byhäxan (María Jesús Hoyos) återuppväcker deras halvruttna lik. Byns svarta får är inte oväntat Pacos lyxhungriga hustru Merche (Macarena Gómez), Barbrows tvillingsjäl.

Álex de la Iglesia gödslar fasorna med komedi. Apocalypse for Dummies ligger som manual på skurkarnas skrivbord. Påven har förskansat sig i Vatikanens svartkonstsäkrade panikrum, utrustat med ett antikt supervapen från Indiana Jones-filmernas överskottslager. Och bybornas hemliga vapen är ett danskt kodknäckargeni som till allmän förvirring envisas med att muttra på sitt eget tungomål.

Nidbilden av Vatikanen och katolska kyrkans män överraskar knappast. De senaste årens många skandaler har gjort avtryck i film världen över. Seriens helvetesskildring är däremot specifikt spansk med historiska rötter i landets blodiga inkvisition och minnena av Franco-fascismens utstuderade tortyr- och avrättningsmetoder.

Katolsk är också den drastiskt bokstavliga ikonografin, som i finalen gör att Guds allseende blick skildras som ett enormt människoöga blängande ner mot jorden mellan molnskyarna. Mot ögat lyfter ett Inka-designat flygande tefat – Erich von Däniken-stajl – från Nasca-linjerna i Peru. Bättre än så kan de la Iglesias vanvördiga giftermål mellan det heliga och det helstolliga inte sammanfattas.

30 Coins har en släng av den sedvanliga tv-seriesjukan med onödiga utvikningar och saggiga partier, exempelvis i de många jakterna till fots efter den dödliga svarta boken och de långa snackscenerna med den synske byfånen Antonio (Javier Bódalo). Men till skillnad från den mekaniska slaktartristess som så ofta missfärgar skräckgenren är serien en välkommen orgie i den gränslösa fantasins underhållande vansinne.

 © Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-10-23.

30 Coins, säsong 2
STRÖMMAD TV-SERIE I ÅTTA AVSNITT. SKRÄCKKOMEDI.  Spanien 2023. 30 monedas. Skapad av Álex de la Iglesia. Med: Eduard Fernández, Paul Giamatti, Miguel Ángel Silvestre, Megan Montaner, Cosimo Fusco, Najwa Nimri, Macarena Gómez. Längd: 0.42–0.57/avsnitt. HBO Max.