Raskrigaren som mördade Abraham Lincoln

Vilda fabuleringar om mord på statschefer är vanliga, men konspirationen kring mordet på Abraham Lincoln den 14 april 1865 på Ford’s Theater i Washington DC är väldokumenterad. Den ingick i en långt mer omfattande plan än vad många känner till idag. Om det kan man läsa i två kompletterande böcker, Michael W. Kauffmans American Brutus: John Wilkes Booth and the Lincoln Conspiracies (2004) och James L. Swansons Manhunt: The 12-Day Chase for Lincoln’s Killer (2006).

Producenten och manusförfattaren Monica Beletsky (tv-serien Fargo, 2014–2024) har valt att bygga tv-serien Manhunt enbart på Swansons bok, som handlar om den tolv dagar långa jakten på skådespelaren och mördaren John Wilkes Booth och hans medkonspiratörer. Det är en rafflande historia men saknar Kauffmans bakgrundsbeskrivning av Booths fascistliknande ideologi. Förutom att spionera för sydstaternas underrättelsetjänst drömde han som medlem i Knights of the Golden Circle om ett feodalt slavimperium som även omfattade Mexiko, Karibien, Centralamerika och delar av Sydamerika.

Booth var en raskrigare av samma märke som dagens vitmaktterrorister, driven av irrationellt hat i kombination med en grandios självuppfattning. Han hämtade sin myt om en europeisk härskarras ur en tolkning av Bibeln (1 Mos 9:20–27), där Noah förbannar sin son Ham, ansedd som afrikanernas (”hamiter”) stamfader, och dömer hans efterkommande att vara slavar åt bröderna Sem och Jafets folk.

Våren 1865 återvaldes president Lincoln, och den 9 april kapitulerade sydstatsarmén under överbefälhavaren Robert E. Lee. I ett sista desperat försök att vända nederlaget försökte Booth först kidnappa Lincoln men ändrade sedan planen till att skapa kaos genom att mörda flera nyckelpersoner i staten. Förutom Lincoln var utrikesminister William Seward, vicepresident Andrew Johnson och möjligen även nordstatsarméns överbefälhavare Ulysses S. Grant måltavlorna. Där börjar Manhunt.

Serien är påkostad, det syns på den övertygande miljöskildringen med hjälp av kostymören Katie Irish, scenografen Chloe Abiture och fångad i ett måleriskt filmfoto av Robert Humphreys till Bryce Dessners stämningsfulla musik. Färglös är däremot Hamish Linklaters Lincoln i kontrast till Daniel Day Lewis pondusporträtt i Steven Spielbergs LINCOLN (2012) men får i gengäld inte mycket utrymme i serien. Betydligt bättre är Anthony Boyle som mytomanen och fanatikern Booth.

En detalj för att understryka den 26-årige och bildsköne teaterstjärnans popularitet är att han får ett beundrarbrev med nakenbild på den kvinnliga avsändaren. Det är nog ingen anakronism. Den erotiska ”lisztomani” som kompositören Franz Liszts pianokonsertturnéer framkallade hos kvinnorna på 1840-talet lär ha resulterat i liknande kärleksförklaringar.

Booths kändisstatus blev både en tillgång och en börda under flykten söderut mot Virginia, vars motto ”Sic semper tyrannis” (”Så går det alltid för tyranner”, tillskrivet Brutus efter mordet på Caesar) han skrikit efter mordet. Hans fans öppnar avspärrningarna ut från stan och ger honom hjälp längs flyktvägen. Samtidigt var han genom sina många turnéer ett riksbekant ansikte. Och mordet gjorde inte honom till folkhjälte, som han fantiserat om, utan till en föraktad lönnmördare med ett pris på sitt huvud.

Mordutredningens ledare var den svårt astmasjuke men handlingskraftige krigsministern Edwin Stanton (spelad med sammanbiten vrede av Tobias Menzies, dock utan originalets patriarkskägg) som rullar upp en omfattande konspiration med kopplingar till Wall Street. Och rykten gör gällande att även den tillträdande presidenten Johnson – slavägarvän och senare ställd inför riksrätt för att ha försökt avsätta Stanton – var inblandad.

Manhunt är en fängslande kombination av politiskt drama och deckare med likheter till vår egen tids utredningar av morden på John F. Kennedy och Olof Palme. Rekommenderas för såväl historie- som deckarnörden.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-03-15.

Manhunt
STRÖMMAD TV-SERIE I SJU AVSNITT. DRAMA/THRILLER. USA, 2024. Skapad av: Monica Beletsky efter James L. Swansons bok Manhunt: The 12-Day Chase for Lincoln’s Killer (2006). Med: Anthony Boyle, Tobias Menzies, Hamish Linklater, Lili Taylor. Längd: 0.42–0.55/avsnitt. Apple TV+.