Mord i rättssystemet

Rättegångsthrillern blev en bästsäljande genre på 1980-talet med advokaterna John Grisham och Scott Turow som främsta författarnamn. Turows debutroman Misstänkt (Presumed Innocent, 1987) är egentligen en klassisk pusseldeckare som håller läsaren på halster genom att den misstänkte huvudpersonen, stjärnåklagaren Rozat ”Rusty” Sabich, visar sig vara en opålitlig berättare. Samtidigt finns det personer kring honom som haft sina egna motiv till att mörda hans kvinnliga kollega och älskarinna Carolyn Polhemus på Chicagos åklagarmyndighet.

I Hollywoodfilmatiseringen Misstänkt för mord (Resumed Innocent, 1990) av Alan J. Pakula var det nog få i publiken som misstänkte Sabich för det sadistiska sexmordet eftersom han spelades av Harrison Ford. Hela världens älskade Han Solo. Än mer sympatisk blev han av att antagonisten och åklagaren i hans rättegång, Tommasino ”Tommy” Molto, gjordes av Joe Grifasi, handplockad ur rollfacket för hånflinande äckel.

Och för att mildra publikens moraldom över Rustys vänsterprassel utformades hans kvinnor efter tidens backlashmodell: Hustrun Barbara (Bonnie Bedelia) porträtterades som en lojal men osexig grå mus medan fotomodellsnygga Carolyn (Greta Scacchi) gjordes till ett kåtångande men manipulativt hondjur.

Årets tv-version gör upp med det sexistiskt tillrättalagda scenariot. Barbara har i Ruth Neggas gestaltning uppgraderats till en tjusig och självständig hustru som bär på en gnagande känsla av ha offrat karriären för familjen och sin makes skull. Carolyn (Renate Reinsve) är inte längre någon femme fatale som går sängvägen för att få fördelar utan en ung jurist som fallit för i sin mentor. Mest genomgripande är dock förändringen av huvudpersonen.

Jake Gyllenhaal är en skådespelare som aldrig tvekat att stryka publiken mothårs, se exempelvis NIGHTCRAWLER. I Presumed Innocent förefaller hans Rusty Sabich vara en klassisk helyllefarsa och drömmake. På jobbet är han beundrad av alla utom kollegan Tommy Molto (Peter Sarsgaard), en förgrämd medelmåtta som ingen vill jobba med.

Men ju längre in i serien vi kommer desto mer problematisk blir bilden av Rusty och hans relation till Carolyn. Deras affär visar sig ha urartat till hans allt aggressivare stalkning av henne, något som förföljer honom i mardrömmar. Han dribblar med sanningen inför familjen, och – än värre för hans trovärdighet – mörkar han ofördelaktiga detaljer i sin bittra affär för sin bäste vän och advokat Raymond Horgan (Bill Camp).

Sabich är inte bara opålitlig, han är falsk. Och våldsam. Men är han en brutal sexmördare? Svaret förblir öppet till seriefinalen.

Presumed Innocent håller thrillernerverna på spänn under alla avsnitt genom att gradvis hitta nya ledtrådar som komplicerar brottsbilden. Serieskaparen och före detta advokaten David E. Kelly (Ally McBeal, 1997–2002; The Lincoln Lawyer, 2022– ) känner det amerikanska rättssystemets alla egenheter och kan använda dem för dramatisk effekt. Som berättare är han tämligen konventionell men överraskar med några rysningsframkallande drömbilder – bland annat en inspirerad av David Cronenbergs SCANNERS – och obehagliga videoklipp smygfilmade med mobiltelefon.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-06-12.

Presumed Innocent
STRÖMMAD MINISERIE I ÅTTA AVSNITT. THRILLER. USA, 2024. Skapad av: David E Kelly efter Scott Turows roman med samma namn (på svenska: Misstänkt, 1987). Med: Jake Gyllenhaal, Ruth Negga, Bill Camp, Renate Reinsve, Peter Saarsgard. Längd: 0.40–0.50/avsnitt. Apple TV+. Recensionen är baserad på en förhandsvisning av de sju första avsnitten.