Konspirationernas marknad

I ett fönsterlöst rum i Vita husets källare sitter nybakade FBI-agenten Peter Sutherland (Gabriel Basso). Efter en hjältemodig insats i ett ouppklarat terrorattentat mot tunnelbanan i Washington DC har han befordrats till nattpass vid en larmtelefon som inte ringt på ett år. Men ringer gör telefonen förstås i avsnitt ett för att ge Peter Det Stora Uppdraget i Nationens Intresse.

The Night Agent bygger på Matthew Quirks bästsäljande spionroman tillagad på välbekanta ingredienser: En konspiration mot presidenten. Terrorism. Oskyldigt anklagad. En veckas deadline till attentatet som hotar att ändra världsordningen. Samt en huvudperson som söker upprättelse för sin döda far, vanärad som misstänkt landsförrädare.

Har man sett de senaste tjugo årens spionthrillrar modell Bourne och Bond är serien som en bumerang tillbaka till tiden dessförinnan. Terroristen kommer märkligt nog från Balkan och har inget som helst begripligt motiv för att slå till mot USA:s maktcentrum. Och när väl den verkliga konspirationen i maktens innersta kretsar avslöjas, visar sig motivet vara mer krystat än upplösningen i en pusseldeckare.

Ändå har romanen och serien tillkommit i skuggan av de senaste årens ideologiska inbördeskrig i USA, underblåst av en högerpopulistisk president som antingen är en nyttig idiot eller en beräknande mullvad för Putins Ryssland. Man behöver knappast leta efter trovärdiga förebilder till en konspirationsthriller av det mer fantastiska slaget.

Något bättre funkar greppet oskyldigt anklagad  när Peter pekas ut som landsförrädare och tvingas fly såväl konspiratörer som kollegor tillsammans med konspirationens första offer, Rose (Luciane Buchanan). Händelsevis är hon cybersäkerhetsspecialist, jämngammal och singel så att man slipper förklara all kodknäckning och kan varva action med romantik. Alla försök till det sistnämnda krossas dock obönhörligt mot Bassos massiva träaktighet.

Endast tack vare actioninslagen håller man ögonlocken uppe under seriens drygt åtta timmar. Inte för att de är exceptionella i genren, utan för att de har en energi och påhittighet som dramascenerna helt saknar. De lyckas till och med – för några korta stunder – trycka ner pausknappen för åskådarens rimliga krav på logik och intelligent underhållning.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-03-23.

The Night Agent
STRÖMMAD TV-SERIE I TIO AVSNITT. SPIONTHRILLER. USA 2023. Skapad av: Shawn Ryan efter en roman av Matthew Quirk. Med: Gabriel Basso, Luciane Buchanan, Hong Chau, DB Woodside, Sarah Desjardins. 0.44–0.55/avsnitt. Netflix.