Knutby-sekten och flykten från friheten

Finns det något nytt att berätta om mordet den 10 januari 2004 i Knutby Filadelfiaförsamling som symtom på sektsjukdom? Det har skrivits en pjäs, flera böcker och gjorts åtminstone sex dokumentär- och dramaserier. Tillsammans med den omfattande medierapporteringen är det idag svårt att hitta några detaljer om sekten som inte nagelfarits ned till minsta molekyl.

Fascinationen för pastor Helge Fossmo, hans älskarinna (”barnflickan”) som dömdes för mordet på hustrun Alexandra, och Åsa Waldau, som bokstavligen ansåg sig vara Kristi brud, också kallad Himmelens drottning, är inte svår att förstå. Blandningen av tokreligiös världsbild, utstuderad manipulation, sex och mord är salivtriggande kvällstidningsgodis.

Men det är de sakliga dokumentärserierna som bäst lyckats fånga djupet av den tragedi som via en rad efterskalv fick församlingen att avvecklas 2018:  Karin Swärds Skotten i Knutby (2005) och Uppdrag granskning-redaktionens Knutby (2020).

Dramatiseringarna har i jämförelse varit svaga, teatralt förstelnade och rent ut sagt tråkiga. Ett avskräckande exempel är Swärds egen serie Vägen hem från 2009.  Frågan är därför, behöver vi ännu en dramaserie?

TV4-serien Knutby (2021) handlade om händelserna fram till och med mordet. Uppföljaren Knutby: Kristi brud, med samma regissörer (Goran Kapetanović och Patrik Gyllström) och skådespelare, skildrar efterspelet. Mediernas strålkastare, som först riktades mot fängelsedömde Fossmo, har nu vänts mot den karismatiska ledaren Kristi brud, här omdöpt till Eva Skoog (Aliette Opheim). Anledningen till att man valt att döpa om alla med koppling till händelserna, liksom en del platser, sägs i en förtext vara ”omsorg för de inblandade”. Eftersom alla namn och fakta i fallet finns bara ett klick bort på nätet är det dock lätt att se vilka verkliga personer som döljer sig bakom namnen i rollistan.

Sekter är sig lika, jämför med den evangeliska naziterrormilisen The Order i filmen med samma namn på Prime. Ledarna gör anspråk på att vara Bibelns auktoritativa uttolkare med rätt att bestämma över allt i vardagen. Högst upp står Den Utvalda, här Kristi ombud med bredbandsuppkoppling till Gud och hans vilja, allsmäktig och ofelbar.

I en scen dristar sig en kvinnlig församlingsmedlem att utmana Kristi bruds bibeltolkning med hänvisning till Korintierbreven i Nya Testamentet. Det bemöts med en örfil och ett rovdjursvrål: ”Mina ord väger tyngre än Paulus!” Sedan blir orden lena som sammet för att smeka det förvillade lammet tillbaka till sin rätta plats i fårskocken.  Manipulationstekniken är klassisk, inte bara i sekter; många känner igen den från sin vardag, i jobbet eller hemmet.

Kontrollmekanismerna sträcker sig ända in i privatlivet, vem som ska få ligga med vem bland medlemmarna och vem som ska få ligga med alla – ledarna. Regleringen av sexualiteten är grundläggande för den sociala kontrollen, se även dokumentärserien Holy fuck (finns på SVT Play), om tantrasekten på kursgården Ängsbacka i Värmland. Religiösa sekter kan lägga till en eskatologisk profetia för att svetsa samman alla i hopp om att de ska vara de utvalda vid Yttersta Domen (alltid väntande runt hörnet).

Knutby och fortsättningen i Kristi brud berättar inget nytt, varken om Knutby eller om hur sekter fungerar. Den är välspelad men går ofta på lågt tempo och dras med en hel del utfyllnad som inte lägger något väsentligt till storyn. Som de andra sektskildringarna kan den i bästa fall varna för faran med flykten från friheten till blind underkastelse inför karismatiska ledare, idag ett akut problem med demokratins tillbakagång i världen.

© Michael Tapper, 2025. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2025-02-18.

Knutby: Kristi brud
STRÖMMAD TV-SERIE I SEX AVSNITT. DRAMA. Sverige, 2025. Regi: Patrik Gyllström, Goran Kapetanović. Med: Aliette Opheim, Alba August, Alexander Jubell, Edvin Bredefeldt. Längd: 0.40–0.45/avsnitt. TV4 Play (premiär: 18.2), TV4 (premiär: 4.3).