Ibizagangstrarna, diskjockeyn, hans syster och hennes neuroser

Ett förtorkat lik hittas i ökenområdet utanför Almería i Andalusien, en gång inspelningsplatsen för otaliga Hollywoodspektakel och spaghettivästernfilmer. Kroppen visar sig tillhöra den sedan drygt 20 år försvunne brittiske diskjockeyn Axel Collins (Tom Rhys Harries), 1990-talets röjarpartykung på Ibiza. Vem mördade honom? Och hur hamnade han i öknen?

Ett intrikat mysterium som upplagt för en klassisk mästerdetektiv. Men vad skulle hända om deckaren var en vanlig småbarnsmor som ägnade lika mycket energi åt att bemästra sina neuroser som åt själva fallet? Det är frågan White Lines söker besvara när Axels medelålders lillasyster Zoe (Laura Haddock) anländer från Manchester för att söka förklaringen till sin brors död.

Álex Pinas nya Netflix-serie utspelas i det kokainmarinerade nattklubbsparadiset Ibiza. Där hamnar Zoe i korselden mellan Axels barndomsvänner men också mellan öns två konkurrerande klaner i nöjesbranschen. Likfyndet har hällt nytt bränsle på pyrande gamla konflikter. Snart står det klart att så gott som alla haft ett motiv att döda Axel. Kul uppslag, slätstruket resultat.

Den löpande växelklippningen till återblickar som avslöjar komprometterande hemligheter, lömska planer och dolda samband känner vi igen från Pinas internationella genombrott med LA CASA DE PAPEL. Fast där upphör också alla likheter till denna valhänta mix av tragiskt familjedrama, thriller och lättsam komedi med farsinslag.

Serien har uppenbart tagit intryck från den brittiska gangsterfilmen kring millennieskiftet med Guy Ritchie som alfaregissör. Visserligen är mycket av genrens tröttsamma misogyni och machotrams bortstädat. I hastigheten har emellertid Pina också kastat bort sitt konstnärliga temperament, inklusive den tidigare så vassa politiska udden, thrillernerven och sin språkliga musikalitet i den mestadels engelska dialogen.

White Lines har med andra ord blivit en typisk europudding, strömlinjeformad underhållning med anonym avsändare. Oavsett om det är Netflix påtryckningar eller upphovsmannens val så är det ett fatalt felgrepp. Framgångsreceptet i strömningstjänsternas satsningar på profilerade film- och serieskapare från hela världen ligger nämligen i att de i stället för ensidig snabbmat kan erbjuda en rik och varierad meny som åskådarna kan gå på kulinarisk upptäcktsfärd i.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-05-15.

White Lines
Tv-serie i tio avsnitt på Netflix. Spanien/Storbritannien 2020. Manus: Álex Pina. Regi: Nick Hamm, Luis Prieto, Ashley Way, Alvaro Brechner. Med: Laura Haddock, Juan Diego Botto, Daniel Mays, Marta Milans. Längd: 0.45/avsnitt. Premiär: 2020-05-15. Recensionen baserar sig på förhandsvisningar av de tre första avsnitten.