Hushållsskola i lättsmält feminism

I manusgurun William Goldmans (Alla presidentens män/ All the President’s Men, 1976) tio budord för manusförfattande lyder det andra budet: ”Du ska inte göra livet lätt för huvudpersonen.” Serieskaparen Lee Eisenbergs Lektioner i kemi, efter Bonnie Garmus bästsäljare, är raka motsatsen. Här stötdämpas hjältinnans varje motgång av dramatiska nödlösningar som vänder hotande katastrof till triumf.

Handlingen utspelas i 1950-talets Los Angeles. På fiktiva Hastings Institute kämpar den briljanta kemisten och sedermera tv-kocken Elizabeth Zott (Brie Larson, mer seriefigur än som Captain Marvel), ensam mot män med blygsam begåvning och mycket makt. Hon har samma antisociala igelkottsskinn som Lisbet Salander i Män som hatar kvinnor (2009). Alla odds är emot henne, privat och professionellt.

Den fula ankungen blir emellertid strax en vacker svan i mötet med den excentriske forskarkollegan Calvin Evans (Lewis Pullman), hennes mentor och stora kärlek. Feministisk support får hon av den svarta advokaten och medborgarrättskämpen Harriet (Aja Naomi King), mamma i grannfamiljen Sloan.

Privat lever nämligen paret Zott-Evans bohemliv i det fiktiva afrikanamerikanska medelklassområdet Sugar Hill (namne till tidens kändistäta Harlem-distrikt). Den idealiserade villagemenskapen över etniska gränser efter andra världskriget påminner om Netflix-serien HOLLYWOOD häromåret. Vacker men absurt sockrad i sin dröm om ett bättre, vackrare amerikanskt förflutet. Därför blir det en lättnad när allt ställs på ända.

Efter en oväntad tragedi står Zott ensam som ogift mamma, arbetslös och på randen till fattigdom. Två manliga medelmåttor plockar upp hennes banbrytande arbete och blir omslagspojkar på ansedda tidskriften Scientific American. Nu ser det ut som om serien tänker kombinera tema sexism med ett försummat ämne i film och tv: forskningsstöld.

Den möjligheten trollar man bort i ett vips när Zott i ännu en mirakulös vändning blir stjärnkock i ett direktsänt husmorsprogram. Publiken av frustrerade hemmafruar älskar hennes hushållsskola i livsmedelskemi och hurtiga sikta-mot-stjärnorna-tillrop. Inte en enda kvinna är antifeminist, inte en enda är kritisk; det är bara ett fåtal fåniga män. Välmenande men missriktat. Och ohistoriskt.

Det blir förstås skarpt läge igen på tv-bolaget. Då dyker några räddande änglar med feta bankkonton upp från ingenstans. I samma ögonblick havererar serien slutligen som feministisk saga för att utmynna i en gammaldags moralitet om dygdernas belöning. Inte som resultatet av kvinnokamp, utan som en skänk från ovan.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-10-13.

Lektioner i kemi
STRÖMMAD MINISERIE I ÅTTA AVSNITT. DRAMA. USA, 2023. Lessons in Chemistry. Skapad av: Lee Eisenberg efter Bonnie Garmus roman. Med: Brie Larson, Lewis Pullman, Aja Naomi King, Stephanie Koenig. Längd: 0.42–0.51/avsnitt. Apple TV+.