Ett annat Hollywood

Netflix-serien Hollywood utspelar sig strax efter andra världskriget, då biobesöken slog alla rekord samtidigt som filmskaparna strävade efter konstnärlig och tematisk förnyelse. Handlingen börjar med att soldaten Jack (David Corenswet) kommer hem från kriget för att söka lyckan på Hollywoodgiganten Ace Pictures, vars grindar egentligen tillhör Paramount. För att försörja sig tar han jobb på en bensinmack som egentligen är en fasad för både hetero- och homosexuell prostitution.

Han möter andra unga lycksökare med siktet inställt på drömfabriken, bland andra afrikanamerikanske manusförfattaren Archie (Darren Criss), regissören Raymond (Darren Criss) och den unga svarta skådespelaren Camille (Laura Harrier). Liksom Jack hoppas de att en dag inte bara få jobb på något Hollywoodbolag utan också sina namn på bioaffischerna. På vägen mot genombrottet träffar de på avskräckande exempel som Anna May Wong (Michelle Krusiec) och Hattie McDaniel (Queen Latifah), två stora talanger som aldrig fick chansen att göra annat än etniska karikatyrer på film.

Manusduon Ryan Murphy och Ian Brennan (POSE, Glee) drömmer sig tillbaka till en tid när Hollywood var filmens Mecka och stod inför en radikal förändringsprocess. Stjärnor som James Stewart och regissörer som William Wyler vände hem med krigsfrontens fasor med ambitionen att bryta upp från eskapistiska glitterdrömmar med lättköpt moral och ädla hjältar. Nu skulle man med kärv blick och nya kreativa stilgrepp syna kontroversiella ämnen på hemmafronten som antisemitism, rasism, mentalsjukdom och politisk korruption.

Då inledde USA:s kongress en klappjakt på påstådda kommunister i filmindustrin som satte reaktionära bromsklossar på den konstnärliga nyorienteringen. Först med 1960- och 70-talens radikala generationsskifte fick förnyelsen åter vind i seglen. Här backar serien bandet för att skriva den kontrafaktiska historien om ett Hollywood som aldrig mötte bakslaget från högerkrafterna.

Det är en vacker men alltför banal fantasi. Man fångar några krassa exempel ur verkligheten, som ökände talangscouten Henry Willsons (Jim Parson) sexuella övergrepp på unga stjärnor som Rock Hudson (Jake Picking). Men i övrigt är serien så ivrig att föreställa sig ett progressivt Hollywood 1946–47 att storyn kantrar över i en tillrättalagd saga. Särskilt genant är att filmen våra hjältar gör – Meg – tar storslam på Oscarsgalan trots att den knappast når upp till fotknölarna på sina konkurrenter.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-05-01.

Hollywood
Tv-serie i sju avsnitt på Netflix. USA 2020. Skapad av: Ryan Murphy, Ian Brennan. Med: David Corenswet, Laura Harrier, Darren Criss, Samara Weaving. Längd: 0.50–1.00/avsitt. Premiär: 2020-05-01