”Hämnden är det jag lever för” säger mordbrännaren Ulf Borgström i ett polisförhör som spelas upp i SVT-dokumentärserien Gryningspyromanen. Fallet har sitt ursprung i en hård uppväxttid med känsla av svek från de samhällsinstitutioner som kunde hjälpt honom. Det föder ett oresonligt hat mot framförallt rättsmyndigheterna. Hans sjukdomsbeteckning är alltså missvisande. Motivet är hämnd och metoden billig, enkel och inte minst praktisk eftersom den vid fullt utvecklad brand förstör spåren av förövaren.
Om någon passar in på det klassiska citatet från Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas (1905) så är det han: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst.”
Borgström hatar samhället han växt upp i men kan varken vända det ryggen för att flytta utomlands eller leva som enstöring. Inte heller förmår han bearbeta sina känslor för att gå vidare. Tvärtom fastnar livet i ett sårigt kontaktbehov, där han drivs av att ständigt påminna sin omgivning om de oförrätter som han anser sig ha blivit utsatt för: ”Alla ska känna hur det är att förlora allt.”
Idag omfattar fallet Gryningspyromanen mer än 200 mordbränder, varav Borgström fällts för två mordbränder och ett försök till mordbrand. Dessutom har han en lång rad andra domar bakom sig för bedrägeri, urkundsförfalskning, narkotikainnehav med mera. En och annan brand kan visserligen vara sluga kopieringsbrott av andra i syfte att exempelvis begå försäkringsbedrägeri. Men Borgströms vistelser i häkte och fängelse stämmer bara alltför väl överens med att bränderna upphör för att sambanden ska vara slumpens skördar.
Jörgen Petterson gjorde 2015 dokumentären Gryningspyromanen på fyrtiofem alltför rumphuggna minuter. Med Nils Bergmans nu aktuella tv-aktuella serie i sex avsnitt om totalt dryga tre timmar är det tvärtom. Den känns övermåttan för lång. Inte för att berättelsen saknar bärkraft, utan för att berättandet är svagt.
Bergman har en bakgrund som filmklippare innan han 2018 debuterade som dokumentärfilmare med serien Arbogafallet, men som regissör har han påtagligt svårt att hålla i saxen. Båda serierna väcker samma invändningar om fantasilösa genrebilder, tjatig upprepning av information, stolpig berättarröst och filmmakarens kärlek för att ideligen visa sin egen nuna i bild. Att se Bergman nicka instämmande åt en intervjuperson, glo i protokoll eller posera med hörlurar i landskapsbilder tillför just ingenting alls, i synnerhet som berättelsen inte handlar om honom.
Musikvalet i Gryningspyromanen är också sällsynt tondövt i sammanhanget. Poplåtar som ”I fought the law”, ”Baby did a bad bad thing” speglar knappast tragedin för alla inblandande. I stället framstår de som i bästa fall okänsliga eller banala, i värsta fall som ironiska grimaser.
Räddningen för serien är att så gott som alla intervjuade – pensionerade kriminalaren Dan Granvik, brandingenjör Eva Ljungkvist, psykologen Victoria Andrén med flera –har något intressant att tillföra. Därför hade jag önskat dem en serie i saklig ton och med ett stramt ekonomiskt berättande som kunde gjort fallet Gryningspyromanen rättvisa. Då hade den hunnit med att höja blicken från det enskilda fallet till en fördjupande jämförelse med tidigare patologiska hämnare på verkliga eller inbillade oförrätter, bland andra Lars Tingström, alias Bombmannen.
Men även om man envisas med att stanna vid Borgström saknas mycket information i serien som man kan hitta i reportageboken Gryningspyromanen av journalisterna David Wikdahl och Monica Walldén och brandutredare David Widlund. Varför har Bergman inte kontaktat dem? Då hade tv-publiken kunnat få en fylligare person- och bakgrundsteckning av människan bakom monstret med namnet Gryningspyromanen.
© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-10-11.
Gryningspyromanen
Dokumentärserie i sex avsnitt på SVT Play. Sverige 2019. Regi, manus: Nils Bergman. Medverkande: Dan Granvik, Ewa-Gun Westford, Per-Håkan Andersson, Eva Ljungkvist. Längd: 0.30–0.40/avsnitt.
David Widlund, Monica Walldén & David Wikdahl Gryningspyromanen: En berättelse om hämnd (2012, uppdaterad utgåva 2019)