FBI kontra USA:s president

Den populära smädevisan ”Fuck you, James Comey” ringer som en senkommen väckarklocka i början på avsnitt tre. Det är morgon den 9 november 2016, dagen efter presidentvalet. Donald Trump har fått nycklarna till Ovala rummet med hjälp av ryska nättroll, ett dysfunktionellt elektorssystem och FBI-chefen Comeys fumlande med utredningen om de nära kopplingarna mellan rysk underrättelsetjänst och Trump-kampanjen.

Miniserien The Comey Rule är en pendang till dokumentären ”Agents of chaos”, som fick premiär på HBO häromveckan. Vi ser nu händelserna kring valet inifrån Washingtons federala myndigheter. Comey (Jeff Daniels) är övertygad om dessa demokratiska institutioner ska stå pall mot alla försök till ett autokratiskt maktövertagande. En naiv förhoppning som får honom att likna James Stewarts titelroll i Frank Capras klassiker Mr. Smith i Washington (Mr. Smith Goes to Washington, 1939), om den änglalikt idealistiska pojkscoutsledaren som blir kongressledamot.

Men detta är en tragikomedi, och därför lånar Comey också drag av Daniels enfaldighetsmästare i Dum och dummare (Dumb and Dumber, 1994). Med rigid principfasthet tror han sig kunna vinna genom att spela han rent mot Trumps skrupelfria principlöshet. Och blir förstås uträknad på knockout i första ronden. Ja, han är inte ens huvudpersonen i sin egen berättelse. För det här är också en skräckfilm där vi alla väntar på monstret.

Det dröjer hela två avsnitt innan Brendan Gleesons lustvulgäre Trump dundrar in i maktens och handlingens centrum, lika välkommen som en brakskit i kyrkan. En del amerikanska kritiker har knorrat om överspel, vilket är en omöjlighet givet vad vi under fyra år sett av detta orangehyade plagiat på Alfred Jarrys härskarparodi Kung Ubu. Tvärtom tycker jag Gleeson fångar hans gränslösa självömkan och insinuanta slipprighet perfekt med aggressionsidisslande underkäke och kroppshållning som en gammal slugger.

Daniels får, som så många gånger tidigare i sin undervärderade skådespelarkarriär, agera skottavla för andras spott och spe. Och han gör det som ingen annan med ett finkalibrerat minspel som låter oss ana både självbedräglig arrogans och ängslig anpasslighet. Det är en stor rollprestation med små medel som få skådespelare är mäktiga. Utan honom hade det bitvis segdragna dramat varit en snarkfest.

Inför valet 2020 tycks den verklige Comey ha vaknat ur sin hållningslösa slummer. I en intervju i Vanity Fair stämmer han till och med in i smädevisan om sig själv. Ett hopp om att även resten av USA äntligen ska se Trumps varggrin bakom clownmasken – och dra ut huggtänderna.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-09-28.

The Comey Rule
Miniserie i fyra avsnitt på HBO Nordic. USA 2020. Regi, manus: Billy Ray efter James Comeys memoarer A Higher Loyalty. Med: Jeff Daniels, Brendan Gleeson, Holly Hunter, Michael Kelly. Längd: 0.55/avsnitt. Premiär: 2020-09-27.