Säsong två av tv-serien Jägarna handlar om faran med pöbelmentalitet och demonisering av förbrytare. Alltså just den skränfockspopulism som fått genomslag i dagens kriminaldebatt. Det gör tv-serien till ett ovanligt trovärdigt och moraliskt komplext alternativ i en genre där bloddrypande sensationalism och knäppa hotbilder gärna används som dramatisk pyroteknik.
I centrum står, som tidigare, före detta mordkriminalaren Erik Bäckström (Rolf Lassgård). Han är numera skogsbonde hemma på familjegården i Norrbotten men plågas av barndomsminnen, gamla grannfejder och tidigare fall som inte lämnat samvetet ifred. När knarklangaren Joar Särn (Simon J Berger) återvänder hem till byn (spelad av Älvsbyn) efter att ha suttit femton år i fängelse för mord på grannflickan Therese, börjar Erik omvärdera bevisen i utredningen han gjorde då och som fällde Särn i domstolen.
Det river upp starka känslor i trakten, där så gott som alla bestämt sig i skuldfrågan. Snart har Erik återigen hamnat på kant med omgivningen. Inklusive brorsonen Peter (Johan Marenius Nordahl), polis på stationen där Erik en gång jobbade.
Särn själv gör inte saken lättare när han ser ut att fortsätta ligistlivet där han slutade. Fylld av bitterhet över sina förlorade år i fängelse spyr han galla över alla omkring sig, också sin egen svårt sjuka mor Gunilla (Inger Nilsson). Ett särskilt ont öga har han till Thereses bror Paul (Ulf Stenberg), som han påstår ha mördat systern av incestuös svartsjuka.
Andra säsongen av Jägarna är en viktig påminnelse om hur ett brott men också förutfattade meningar kring brottet kan förgifta ett helt samhälle och sätta tunnelseende på en polisutredning. Det känner vi igen från fallet Kevin och Kalamarksmordet.
Ändå har få moderna kriminalberättelser modet och den konstnärliga förmågan att skapa nyanserade rollporträtt och rimligt realistiska brottsscenerier. Det gör att Björn Carlström och Stefan Thunbergs manus sticker ut i en genrevärld av idel seriemördare, rysk maffia och andra ögonrullande psykopater. Det har med all säkerhet gjort att Jägarna-filmerna och tv-serien blivit så populära.
En särskild finess är att inte heller berättelsernas hjälte dundrar fram som en moralisk titan genom en skog av trångsynta fårskallar. Även Erik tvingas slänga gamla skygglappar. Tyvärr har man inte lagt samma omsorg i porträtten av flera andra rollfigurer i serien.
Lena Endres åklagare med det sökta namnet Niki Thompson och en politisk karriär i sikte blir knappt mer än ett passivt bollplank för Eriks funderingar kring fallet. Inger Nilssons Gunilla får enbart sitta och stirra i stum förskräckelse på sonen Joars vredesutbrott. Johannes Bah Kuhnkes rötägg till polis från första säsongen återuppväcks från flera års fyllekoma bara för att strax försvinna ur handlingen igen. Och upplösningen stormar i sista avsnittet in från ett helt oväntat håll.
Annars är nya Jägarna-säsongen ett lyckat exempel på hur man kan använda brottet som samhällsskildring och persondrama. Det saknas inte blodiga scener, bland annat en västerninspirerad pistolduell mitt i byn. Men våldet får aldrig huvudrollen utan blir bara ett av flera dramatiska verktyg i en tragedi med klassiska drag.
© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-03-02.
Jägarna, säsong 2
Sverige 2021. Tv-serie i sex avsnitt på C More (senare även i TV4). Regi Jens Jonsson, Johan Lundin. Manus: Björn Carlström, Stefan Thunberg. Med: Rolf Lassgård, Lena Endre, Simon J Berger, Johan Marelius Nordahl. Längd: 0.45/avsnitt. Premiär: 2021-03-08.