En prequel med smakämnen av Tolkien

Välkommen till blockbuster-tv. Strömningskriget har i år lagt in en astronomiskt högre växel med både dyrare film- och serieproduktioner. I sommar korsade Netflix 200-miljonerdollarstrecket med filmen THE GRAY MAN, och i höst konkurrerar två prequel-serier i megabudgetklassen: HBO Max House of the Dragon (200 miljoner dollar), och Amazon Primes Sagan om ringen: Maktens ringar, kostnad: svindlande en miljard dollar för planerade fem säsonger.

”Vafan får vi då för pengarna?” undrar ni kanske med företagarpampen Leif Östlings bevingade ord i bakhuvudet. Jo, fantastiska produktionsvärden i form av inspelningsplatser datorsminkade med hänförande vackra vattenfall, sagostäder och mäktiga skogar som människan ännu inte skövlat till oigenkännlighet. Därför ser man till att suga rejält på varje ny, hänförande vy – snart ett skrivbordsunderlägg på en datorskärm nära dig – till flåspompös musik som tar i från tårna för att understryka hur imponerade vi bör bli.

Maktens ringar utspelar sig flera tusen år innan HÄRSKARRINGEN-trilogin. Världen presenteras som oskuldsfullt ung och ny, men egentligen är den jungfruliga marken erövrad genom alvernas blodiga invasion och seger över Sauron och hans undermänskliga orcher. En civilisationsberättelse om ett reningsbad genom våld som ligger obehagligt nära propagandan kring koloniseringen av Amerika.

Orchernas arméer är emellertid inte utrotade utan bidar tiden för sin återerövring av Midgård, dolda under jorden mitt bland intet ont anande alver, människor, urhober och dvärgar. Endast ett fåtal anar att kriget nalkas, trots att en komet anländer som genretypiskt järtecken på att krig, död och kanske till och med apokalypsen står för dörren. En av dem är unga Galadriel (Morfydd Clark), hämndlysten efter Saurons mord på hennes bror.

Storyn ligger alltså snubblande nära Peter Jacksons två tidigare Tolkien-trilogier: gott står mot ont i ännu en kraftmätning med apokalyptiska undertoner. Såvida inte handlingen svänger in på ett oväntat spår, kan jag redan efter avsnitt två ana både den fortsatta händelseutvecklingen och alla dramatiska höjdpunkter när Midgårds alla folkgrupper  tvingas gå samman för att möta mörkrets krafter. Och vill jag verkligen se ännu en repris på originalet fast med slätstrukna avatarer från ett fantasyspel snarare än engagerande rollfigurer levandegjorda av inspirerade skådespelare?

Utan en visionär, konstnärlig hand som Peter Jacksons stannar Maktens ringar vid att vara helt och fullt produkt med ett starkt varumärke. Det märks redan när Howard Shores tema från originaltrilogin lämnar plats för nye kompositören Bear McCrearys muzaktapet.

Den enda starka känslan de två förhandsvisade avsnitten väcker är därför nostalgi för de tjugo år gamla filmerna. Deras fräschör och kraft. Mustiga humor mellan allvarscrescendona. Och en till stora delar okänd skådespelartrupp som i lysande ensemblespel för alltid skrev in sig i filmhistorien.  2022 års prequel är knappt ens en blek kopia.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-09-01.

Sagan om ringen: Maktens ringar
STRÖMMAD TV-SERIE I ÅTTA AVSNITT. USA (The Lord of the Rings: The Rings of Power), 2022. Skapad av: J.D. Payne, Patrick McKay baserad på berättelser av J.R.R. Tolkien. Med: Morfydd Clark, Maxim Baldry, Cynthia Addai-Robinson, Robert Aramayo, Nazanin Boniadi. Längd: 1.00/avsnitt. Amazon Prime Video. Texten baserar sig på en förhandsvisning av de två första avsnitten.