En antihjälte föds

UMaltese Falconnder 1930-talet var den renhjärtade idealisten sinnebilden för USA som demokratins bålverk. Frank Capras Mr Smith i Washington (1939), där James Stewart pojkscoutledare Jefferson Smith håller föredrag om konstitutionen, är det bästa exemplet. Men mot fiender som Nazityskland behövdes en hjälte av mer luttrat virke, och 1941 klev han fram som privatdeckaren Sam Spade (Humphrey Bogart) i John Hustons Riddarfalken från Malta.

Spade föddes 1930 i Dashiell Hammetts roman men var knappast en så ny antihjälte i gråzonen mellan lagen och brottet som det ibland påstås. Snarare var han en uppdatering av västernhjältens vakthållning av civilisationen mot den ännu inte koloniserade vildmarkens indianer, en modern vaktpost mot inre fiender som kriminaliteten men också mot den nya stormaktens yttre fiender.

Likt västernhjälten är Spade mannen som känner sin fiende och kan spela på dennes planhalva av lögn, bedrägeri och smutsiga tricks. Raymond Chandler skulle senare beskriva Spade och de andra deckarna i hans kölvatten som män som patrullerar längs ”usla gator” men som själva varken är usla, besudlade eller rädda, på en samma gång vanliga och ovanliga människor av orubblig integritet.

Bogart var ett inspirerat val som Spade. Med bara en lätt skruvning gjorde han om sina hårdkokta men tragiska gangstrar från tidigare filmer som Den förstenade skogen och High Sierra till Spades good-bad guy som blev Bogie med hela världen.

Sedan dess är Bogarts Spade urtypen för den coole motkulturshjälten: Jean-Luc Godard inledde nya vågen-banbrytaren Till sista andetaget med att antihjälten Michel imiterar Spades mimik och gester framför en biograf som visar Riddarfalken från Malta. Woody Allens osäkre Allan söker kärlekstips för att navigera i det moderna New Yorks könsrollspel från låtsaskompisen Bogart i Play It Again, Sam. Och ingen har väl som Jack Nicholson gjort Spades utmanande varggrin till en rebellhandling.

Ändå är det bara brottstycken ur den ändlösa listan på citat, imitationer och parodier som den här filmklassikern har gett upphov till.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-12-31.

Riddarfalken från Malta (The Maltese Falcon) är aktuell i en ny regionfri amerikansk bluray-utgåva från Warner Bros.