En amerikansk revolutionär i Paris

Benjamin Franklin (spelad av Michael Douglas) är världens mest berömda amerikan när han i november 1776 stiger i land i Frankrike som landets ambassadör. Universalgeniet. Frihetskämpen. Livsnjutaren. Humoristen. Statsmannen. Med sina vildmarkskläder i päls framstår han som den perfekta blandningen av Voltaires intellektuella upplysningsideal och Rousseaus dröm om den naturliga människan.

70 år gammal blir han en fransk superstjärna med sin avbild på allt från snusdosor till tryckta idolporträtt i hemmen. Unga kvinnor ändrar sina frisyrer för att likna hans pälsmössa. Unga män vurmar för att ansluta sig till den amerikanska revolutionen mot supermakten Storbritanniens imperialistiska politik. Några, som Gilbert de Lafayette (Théodore Pellerin), blir krigshjältar och står några år senare på den franska revolutionens barrikader.

Berömmelse gjorde att Franklin kunde mjölka fransmännen på alla de sympatier, vapen och pengar USA så väl behövde. Efter stora nederlag på slagfälten såg revolutionen ut att gå mot en katastrof. Britterna var inte bara överlägsna i slagstyrka på land och till sjöss, de hade även en formidabel underrättelsetjänst – i Amerika men också i Paris. Franklin anlade moteld med ett eget tryckeri som bombarderade gatans flanörer med satirisk propaganda och en vinnande charm som öppnade dörrarna i maktens korridorer.

Miniserien Franklin bygger på Stacy Schiffs Pulitzerbelönade bok A Great Improvisation: Franklin, France and the Birth of America (2006) om det politiska rävspelet i den franska eliten fram till fredsfördraget 1783, då Storbritannien tvingades erkänna USA:s nationella suveränitet. Michael Douglas är en alltid sevärd skådespelare men långt ifrån porträttlik i huvudrollen. Hårmanen är betydligt större, midjemåttet avsevärt mindre. Salongslejonets coola världsvana har han, liksom de kvicka replikerna, men originalets karismatiska lyskraft kan han inte matcha.

I släptåg har han sonsonen William Temple Franklin (Noah Jupe). Genom den festglade tonårsvalpens äventyr ska vi få en bild av tidsandan. Men upplysningstidens progressiva idéer om demokrati, feminism, sexuell frigörelse, yttrande- och tryckfrihet som utmynnade i den franska revolutionen 1789 ser vi inte röken av, enbart triviala bilder av ett syndigt leverne med en bitter eftersmak passande för vår tids nykonservativa moral.

Mot slutet växlar berättartempot upp från det sävliga mittpartiet. Då anländer den koleriske puritanen John Adams (Eddie Marsan) som sändebud från USA:s kongress. Franklin och Adams var klassiska frenemies som ömsom avskydde, ömsom respekterade varandra. Deras tungpiskande dueller under fredsförhandlingarna med britterna är några av seriens höjdpunkter men påminner samtidigt oss om hur mycket bättre tv-serien John Adams (2008) skildrade samma händelser.

Franklin är en frustrerande ojämn produktion. Lysande i enskilda scener, men med långa partier som inte lägger något väsentligt till berättelsen. Kvinnorna som hjälpte huvudpersonen i hans uppdrag – inte minst Madame Helvétius (Jeanne Balibar), en centralfigur i Paris intellektuella salonger – förminskas till att framstå som hans groupies. Det gör serien långt mindre modern än Benjamin Franklin och hans upplysningstid.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-04-12.

Franklin
STRÖMMAD MINISERIE I ÅTTA AVSNITT. HISTORISKT DRAMA. USA, 2024. Skapad av: Kirk Ellis och Howard Korder efter Stacy Schiffs bok A Great Improvisation: Franklin, France, and the Birth of America (2006). Med: Michael Douglas, Noah Jupe, Ludivie Sagnier, Eddie Marsan, Jeanne Balibar. Längd: 0.50–1.05. Apple TV+.