Divornas megabitchfajt

Bette Davis och Joan Crawford spelade aldrig mot varandra under Hollywoods guldålder, trots att de samtidigt jobbade på kontrakt för Warner Bros. Skvallerpressen spred rykten om ömsesidigt hat och eldade på genom att porträttera dem som varandras motpoler. Crawford var varietéflickan som slog igenom i stumfilmens 1920-tal med hjälp av sin talang men också genom att ta sängvägen. Davis var däremot proffset från New Yorks teaterscen som tog finkultursmanéren till Hollywood när ljudfilmen förändrade allt på 1930-talet.

Deras ”celebrity deathmatch” kulminerade 1962 med att de båda medverkade i Robert Aldrichs Vad hände med Baby Jane? Genom rollbesättningen blev skräckthrillern om två systrar och bortglömda filmstjärnor som plågar ihjäl varandra i en nergången lyxvilla i Beverly Hills till en svart komedi, en freak show. Och en stor kassasuccé, som växte med att de två gamla divorna fortsatte puckla på varandra i medierna.

Det är omöjligt att skilja mytens megabitchkrig från verkligheten bakom kulisserna. Man måste komma ihåg att såväl Hollywood som de två stjärnorna var på fallrepet. Genom mediehajpen kring filmen skapade de en kassasuccé som betalade för ytterligare några år i solen.

TV-serien Feud gör – åtminstone i de två första avsnitten – inga försök att revidera fejden mellan Davis och Crawford, strålande och porträttlikt spelade av Susan Sarandon respektive Jessica Lange (som även producerat tillsammans). Däremot försöker man ge dem en gnutta mänsklighet under den hårda fasaden, visa hur de förbittrats av sina krassa erfarenheter i branschen. Båda är skuldsatta, ensamma mödrar till tonårsbarn, och två decennier senare skulle den då avlidne Crawford schavottera i dottern Christinas hatbok Mommie Dearest.

Ställda mot de manliga skitstövlarna, bolagsdirektören Jack Warner (Stanley Tucci) och regissören Aldrich (Alfred Molina), ter de sig däremot som naiva amatörer. För serien låter oss inte glömma att Hollywood var – och fortfarande är – männens inpissade revir.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-03-03.

Feud
USA 2017. TV-serie i 8 avsnitt på HBO Nordic. Skapad av Ryan Murphy.  Skådespelare: Susan Sarandon, Jessica Lange, Alfred Molina, Stanley Tucci, Judy Davis. Längd: cirka 60 min./avsnitt. Recensionen baseras på en förhandsvisning av de två första avsnitten.

Lästips Bette & Joan: The Divine Feud (2008) av Shaun Considine.