Bemästrandet av sex

masters_of_sexThomas Maiers bokförlaga Masters of Sex inleds 1941 med att femtonåriga Viginia Johnson förlorar oskulden i baksätet på en bil. Tv-serien med att den 40-årige gynekologen William Masters 1956 smygtittar på en prostituerad som fejkar orgasm under ett samlag med en kund. Som Masters & Johnson skulle de från 1957 och 35 år framåt bli USA:s ledande sexforskare med särskilt fokus på kvinnlig orgasm.

Första säsongen porträtterar Masters (Michael Sheen) som en sexneurotiker med en kvävande mamma och ett äktenskap som lever på konstgjord andning. Som kontrast är Johnson (Lizzie Caplan) en nyskild ensamstående mor med två barn, skinn på näsan och ohämmad sexlust. Till en början styr Masters projektet som en kolonial kartläggning av terra incognita. Men snart står det klart att det är den formellt oskolade Johnson som har sakkunskapen och kan leda forskningen mot revolutionerande resultat.

Med tv-veteranen Michelle Ashford som ledande manusförfattare tar serien ett uppfriskande feministiskt perspektiv på efterkrigstidens skriande behov av sexuell frigörelse. I laboratoriet på Washington University i St. Louis krossar man inte bara tidens många rådande vanföreställningar och myter om sex, de många intimt skildrade sexexperimenten har också en berättande funktion om såväl huvudpersonerna som deras försöksobjekt.

Från studier av prostituerade övergår Masters & Johnson till att använda sig av studenter, universitetsanställda och patienter – alla med sina personliga motiv till att medverka. Medan specialbyggda vibratorer och en ombyggd polygraf registrerar nervreaktionerna under såväl masturbationer som samlag händer något omvälvande med både deltagare och observatörer. Och snart tar även Masters & Johnson itu med sina egna sexuella känslor.

I likhet med många andra banbrytande forskare kunde de inte motstå frestelsen att bli sina egna försökspersoner, men deras allt hetare famntag i vetenskapens namn hotar förstås att skandalisera forskningen och ödelägga deras liv. Att det dröjde ända tills 1971 innan de gifte sig med varandra säger något om hur mycket som stod på spel.

mastersofsex 2

Serie 2 är dock bara i början på händelserna, just som Masters inser Johnsons betydelse i jobbet och privat. Lovord har östs över Sheen och Caplan i huvudrollerna, men produktionen hade aldrig gjort ett så starkt intryck utan ett intelligent manus och en skådespelarensemble där varje birollsinsats imponerar. Fortsätter man hålla samma höga klass blir Masters of Sex inget mindre än en tv-historisk klassiker.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-07-11.

Säsong två av Masters of Sex blir tillgänglig på HBO Nordic från den 16 juli.