Återupplivad splatter tog priset

När årets beyond_reanimatorFantastisk Filmfestival, den nionde i ordningen, avslutades på söndagseftermiddagen stod amerikanen Brian Yuzna som välförtjänt mottagare av jurypriset – Silvermeliesen – för bästa långfilm. Hans spanskproducerade Beyond Re-Animator är den tredje delen i en filmserie löst baserad på H.P. Lovecrafts berättelse om den galne vetenskapsmannen Herbert West. Juryn, som bestod av filmvetaren Charlotte Sjöholm, konstnären Lena Mattsson, filmkritikern Leif Joley och brittiske regissören Richard Stanley, motiverade sitt val med att filmen på ett underhållande sätt, med högt tempo och nödvändig humor återupplivar splattergenren.

Bästa kortfilm blev svenska Min skäggiga mamma av Maria Hedman. Det är en stämningsfull och underfundig berättelse om två systrar som märker att deras ovanligt håriga mamma håller på att förvandlas.

Publikpriset för bästa långfilm gick till amerikanska Robot Stories av Greg Pak. Filmen är egentligen fyra parallella historier som problematiserar relationen människa-robot. I kortfilmsklassen för animation vann australiska Love Tricycle, ett triangeldrama mellan cyklar av Andrew Goode. Svenska Semesterplaner, regisserad av Allan Gustavsson och skriven av Jesper Malm, blev bästa kortfilm med verkliga skådespelare. Sistnämnda verk handlar om en uteliggare som i desperat strävan att komma bort från kylan på gatan under julhelgen försöker bli arresterad för ett lagom svårt brott.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-09-29.