Hårt som fan i nya Hassel

Stockholm är hårt som fan och kallt så in i helvete i nya tv-serien Hassel. Enligt reklamaffischen skildrar man ”en råare värld” som kräver ”en hårdare polis”. Har ni hört det förut? Inte? Då hamrar Nicke Anderssons (Hellacopters) retronostalgiska 1970-talsrockmusik in budskapet för säkerhets skull.

Det handlar om våldsbrott och gangstrar i en underklass där livet är kort, hårt och billigt. ”Jävla pissluffare”, säger Hassel (Ola Rapace) och hans spanargrupp Triton om klientelet de möter i natten på skoningslöshetens gator i huvudkommunen. Själva praktiserar de lynchjustis i ökända Baseballigans anda. Men eftersom Triton-teamet är en etnisk mixad grupp poliser med goda intentioner ska vi svälja såväl det alarmistiska kriminalscenariot som spanarnas brutala gensvar.

Inte ett smack av brott i klassamhällets stratosfär syns till i de fyra första delarna, det trots att manschettskurkar flitigt figurerar i Olov Svedelids många romaner om Roland Hassel: Offren (miljöbrott), Dödens medicin (handel med verkningslösa mediciner) och Piraterna (trafficking och vapenhandel).

Viaplays hemsida lovar att spåren ska leda ”bort från gatan mot maktens korridorer i Stockholm och Bryssel”. Något sådant har hittills inte skymtat. Istället plöjer nya tv-Hassel på i gamla Dirty Harry– fåror. Kanske av lättja, kanske av fantasilöshet eller helt enkelt för att man inte har modet att höja blicken, utmana publiken och sina reklamsäljande uppdragsgivare.

Sett till de enkla premisserna – Hassels hämnd på de som mördade hans fadersfigur och Triton-teamets mentor, supersnuten Yngve Ruda – är det som upplagt för action nonstop. Men det blir ofta segt när poänglösa nonsensdiskussioner, exempelvis om vem som mördade Tupac, och konflikter, som Hassels gräl med flickvännen Daniela (Aliette Opheim) om en t-tröja, varvas med dröjande stämningsbilder till melankoliska elgitarrklanger. Vissa saker var faktiskt bättre förr, exempelvis Hassel-filmerna med nyligen avlidne Lars-Erik Berenett.

© Michael Tapper. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-09-15.

Hassel
Tv-serie i tio avsnitt på Viaplay. Regi: Amir Chamdin. Med: Ola Rapace, Aliette Opheim, Wilma Lidén, Stina Ekblad, Shanti Roney. Längd: cirka 45 min/avsnitt. Recensione baserar sig på en förhandsvisning av de fyra första avsnitten.