Skrien från vildmarken

I år firar biologen David Attenborough 70 år som producent och presentatör för naturfilm med två serier på Netflix: Secret Lives of Orangutangs (premiär den 22 augusti) och nyligen släppta Secret World of Sound. Inte minst den senare serien vittnar om hur han fortfarande, 98 år gammal, kan bjuda på häpnadsväckande aha-upplevelser.

Filmteamet har använt upp till 60 hyperkänsliga mikrofoner för att fånga ljud som både är diskretare och ofta ligger långt utanför det mänskliga örats begränsade frekvensområde på 20–20 000 Hz. Till vår hjälp lägger man ibland in färgpunkter för att visa hur exakt djuren kan lokalisera ett byte, en unge eller en partner.  Den som vill få ut max av serien bör dock ha ett par bra hörlurar till hands eller ännu hellre ett surroundsystem med Dolby Atmos.

Från The Life of Birds (1998) återser vi den australiska praktlyrfågeln, djurvärldens egen bandspelare. Det är fågeln som härmar andra fåglars sång, men inte för mimikry utan för att göra en personlig remix av drillarna och sedan blanda den med ljud från motorsågar, billarm, gråtande barn och videospel. (På YouTube finns ett fejkat men dråpligt ”unseen footage”-klipp av hur fågeln imiterar Attenborough själv och därefter går honom på nerverna genom att upprepa en jingel från Seinfeld.)

I seriens mest rafflande scen – filmat på natten i det infraröda spektret – hör vi hur lejon och hyenor kommunicerar med olika läten inom respektive flock under ett slag på liv och död om ett nedlagt vårtsvin. Att teamet i det senare fallet lyckats komma så nära den våldsamma bataljen utan att själva hamna på menyn är en gåshudsframkallande bedrift. Men även om det är lätt att imponeras av det exotiska och spektakulära, så finns det gott om mer subtila exempel som är minst lika intressanta.

Skulle ni höra en stark summerton på en strand vid Medelhavet eller Atlanten så är det inte tinnitus utan sannolikt en liten paddfiskhanne som med en enorm röststyrka på 110 decibel ropar på en hona ute i havet. Tvärtemot vad oceanografen JACQUES-YVES COUSTEAU påstod i sin banbrytande bok och film DEN TYSTA VÄRLDEN (Le Monde de silence, 1953/55) är nämligen både korallrev och kustnära hav mötesplatser för gapiga varelser. Numera utmanas dock vildmarkens skri på land och i havet av människan, som med sina bullrande maskiner stör såväl djurs beteenden som deras fortplantning.

Ett mer näraliggande exempel mitt i vardagen som många nog har sett men kanske inte förstått är måsar och trutars Fred Astaire-steppande dansnummer på gräsmattor i parken. Serien kan avslöja att de med fötterna härmar ljudet av regn för att locka upp daggmaskar, som de sedan kalasar på. Det, om något, är ett bevis på att fåglar kan tänka i flera led. Från forskningen på deras hjärnor vet vi att dessa är tätt packade av nervceller och lika komplexa som hos primater. Vilket borde revidera glåpordet ”hönshjärna” till en hedersbetygelse.

I Secret World of Sound visar Attenborough än en gång att också vilda djur har både intelligens och personligheter, något som bland annat avspeglas i deras läten – lika individuellt särpräglade som våra fingeravtryck. Med det vill han utmana vår självbild som evolutionens krona med den starkes naturgivna rätt över alla andra livsformer. En vanföreställning som lett fram till dagens massutrotning och hotet mot vår egen framtid.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-08-13.

Secret world of Sound
STRÖMMAD NATURDOKUMENTÄR MINISERIE i TRE AVSNITT. Storbritannien, 2024. Med: David Attenborough. Längd: 0.45/avsnitt. Netflix.