Poddaren och dokumentärfilmaren John Mork (Grankriget, 2016) är nyfiken på livstidsdömde seriemördaren Peter Mangs. De brevväxlar. När noterna och låttexten till Mangs låt ”Under the radar” dimper ner tycker sig Mork se en Da Vinci-kod med ledtrådar till mord under åren då Mangs sökte men aldrig fann lyckan som musiker i Boca Raton, Florida.
Som soloterrorist av raskrigartyp är Mangs typisk med sin grandiosa självbild och befängda övermänniskofilosofi. Han talar Hollywood-maffiaspråk om morden som ”verksamheten” och anser att de sanktioneras av den amerikanska självständighetsförklaringen. Trots stollerierna lyckas han få Mork på kroken för att göra en dokumentär om mord han aldrig varit misstänkt för.
Utrustad med bilder från Mangs beslagtagna dator åker Mork till USA och hittar sju förmodade brottsplatser i och kring Boca Raton som stämmer med tiden då Mangs bodde i stan hos sin far, Rudolf. Två garvade mordspanare, privatdeckaren Jim Rathman och tidigare FBI-agenten Tom Myers, ser också chansen att skapa rubriker. Tillsammans söker de tre med ljus och lykta efter spår som kan binda Mangs till morden.
Resultatet efter tre segdragna avsnitt blir magert: Några knackiga indicier. Mycket spekulationer. Noll teknisk bevisning.
Transportsträckorna är många och långa, likaså bilderna på Morks bekymrade nuna medan han förgäves försöker kodknäcka Mangs förmodat blodtörstiga musik. Mest lovande är spåret till ett övervuxet ödehus. En likhund markerar på ett ställe i snåren, men det förblir oklart om den lokala polisen intresserar sig för fyndplatsen. Serien lämnar oss med det snopna beskedet: ”Fortsättning följer.”
Manipulatören Mangs kan alltså både dra Morks svagt underbyggda försök till grävande journalistik vid näsan och samtidigt få spridning för sitt vit makt-budskap. Inspirera andra att följa i spåren, såsom Charles Manson och Anders Behring Breivik gjort tidigare.
Motvikterna är de som i stället för spekulationer håller sig till fakta, bland andra kriminalreportern Joakim Palmkvist och religionshistorikern Mattias Gardell. Den senare poängterar att ensamvargar som Mangs är allt annat än ensamma. De har sin flock på nätet och sina ideologer i fascistiska partier som idag söker legitimitet för sitt rashat genom att maskera sig som demokrater. Deras framgångar göder seriemördare som Mangs.
© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-02-01.
Peter Mangs – en seriemördares hemlighet
DOKUMENTÄRSERIE I TRE AVSNITT. Sverige, 2024. Regi: John Mork. Med: Mattias Gardell, Joakim Palmkvist, Jim Rathman, Tom Myers. Längd: 0.50–0.55/avsnitt.